Pa, coca, conserves, sabó, medicaments, peix, bitllets d’autobús… Al llarg dels seus 103 anys d’història, a Ca la Cinta de Calldetenes hi han venut una mica de tot. Actualment el negoci el regenten la tercera i la quarta generació de la família, que continuen utilitzant el forn de llenya de fa un segle i, com llavors, estan acostumats que la porta de la botiga s’obri desenes de vegades cada dia. Les fotos de les parets traspuen tradició. El mateix saber fer que s’amaga darrere d’un bon pa de pagès o les coques de Sant Llàtzer que venien aquest dijous, però amb la pandèmia no hi ha marge per a excepcions: Conxita Guiteras i família també han hagut d’adaptar-se a les mesures per frenar l’expansió del coronavirus. Això implica treballar amb mascareta, dispensar gel hidroalcohòlic, evitar aglomeracions i, des d’aquesta setmana, estar al cas d’un aparell que mesura la qualitat de l’aire.
Aquest nou aliat l’han obtingut de franc en el marc d’una campanya que impulsa l’Ajuntament per dotar els comerços de Calldetenes de dispositius que els indiquen quan cal ventilar i, d’aquesta manera, evitar hipotètics contagis. “La idea és que la gent aposti per comprar al poble i no a través d’internet, i que ho faci amb total tranquil·litat i seguretat, perquè ara disposem d’una dada objectiva que ens avisa quan cal renovar l’aire”, explica el regidor Roger Pradell.
La decisió de tirar endavant aquesta iniciativa la van prendre pensant en les compres de Nadal, i després de llegir estudis nord-americans que conclouen que un alt percentatge de contagis de Covid-19 es produeixen a causa de petites partícules que queden suspeses a l’aire quan no hi ha prou ventilació en espais tancats. La premissa és consultar periòdicament el mesurador i ventilar sí o sí quan marqui un valor de diòxid de carboni superior a 1.000 parts per milió (ppm). “Pensem que aparells com aquest són una eina que s’hauria d’implementar a tot arreu on habitualment hi ha un flux de persones que trenquen els grup bombolla, com ara oficines o escoles”, apunta l’alcalde, Marc Verdaguer. Ells ja n’han col·locat a l’ajuntament i els pròxims dies n’instal·laran a altres dependències municipals com el consultori o el centre de dia.
En el cas d’Ors Perruqueria i Bellesa, Dolors Ors destacava aquest dijous que sumen el mesurador a les limitacions d’aforament, el gel hidroalcohòlic, la presa de la temperatura i els peücs que s’han de posar tots els clients en entrar. L’objectiu, que “uns i altres ens sentim segurs i estiguem més tranquils”. Al forn Pere Mas – Ca la Cinta la prova del cotó també la van passar llavors: “Efectivament hem vist que el número anava pujant i no ha baixat fins que hem obert la porta”.
{{ comment.text }}