Tradicionalment, el novembre ha estat un mes complicat al Vallès Oriental per l’augment de robatoris amb força en habitatges en la franja de vespre i aprofitant que no hi ha ningú a les cases. El canvi d’hora –i, per tant, que es faci fosc més aviat– facilita la detecció d’habitatges on no hi ha ningú en aquell moment.
Enguany, però, el confinament nocturn ha ajudat a canviar aquesta situació. Les denúncies per robatoris amb força en habitatges s’han reduït en les darreres setmanes al voltant del 80% a l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Granollers, que inclou tota la comarca excepte els municipis de l’entorn de Mollet. S’ha passat, per exemple, dels 55 fets denunciats en una setmana de l’any passat a les 11 denúncies d’aquest 2021.
“El confinament nocturn ajuda. I el confinament perimetral dels caps de setmana, també”, confirma l’inspector Joan Coll, cap dels Mossos a l’ABP de Granollers, que recorda que la policia “no deixa de fer prevenció”. “A les nits, tenim més facilitats per detectar vehicles sospitosos”. Tampoc s’han donat casos de robatoris amb violència en habitatges, és a dir, amb les víctimes a l’interior en el moment dels fets.
Les xifres de les darreres setmanes accentuen la davallada dels robatoris amb força en habitatges, que s’ha anat consolidant al voltant del 60% des del gener fins al novembre d’enguany. El període de l’estat d’alarma de la primavera i les restriccions que hi ha hagut en altres períodes per la crisi sanitària hi han ajudat.
Sovint, darrere dels robatoris amb força en habitatges hi havia grups organitzats formats per persones de països de l’est d’Europa que es desplaçaven a Catalunya durant un període de temps de poques setmanes per cometre aquest tipus de fets amb molta mobilitat pel territori. Amb la situació actual, molts ja no han fet el viatge.
A banda, altres grups organitzats han derivat la seva activitat delictiva cap a altres fets il·lícits com, per exemple, el conreu de marihuana. “Es dediquen a altres coses”, explica Coll. Per tant, qui acaba cometent els robatoris en habitatges és “una delinqüència més local”.
Això també implica canvis en els àmbits d’actuació. Generalment, les setmanes amb més hores de foscor els robatoris en habitatges es concentraven en torres d’urbanitzacions que limitaven amb zones boscoses que faciliten la fugida dels assaltants.
Ara, els fets que es continuen produint “s’estan donant en zones més urbanes” de Granollers i la seva àrea. I no estan tan concentrats en una franja horària concreta. “És més aviat gent que aprofita el descuit”, explica el cap dels Mossos a Granollers.
Després de presentar la denúncia, els Mossos mantenen els contactes personals o telefònics amb les persones que han patit un robatori a casa seva. Els policies s’interessen per la seva situació i els donen consells per prevenir altres fets similars.
Si es detecta una concentració de robatoris en una zona concreta, també es propicien contactes amb el conjunt del veïnat. Per exemple, quan la situació sanitària ho permet, es fan xerrades en comunitats de veïns d’un edifici on s’han produït diversos robatoris en poc temps.
{{ comment.text }}