El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental avança en el projecte d’ampliació de la planta de tractament de brossa orgànica de Granollers que ha de permetre ampliar la capacitat de tractament de les 52.000 tones/anuals actuals a 80.000 en una primera fase. En una segona fase, amb l’horitzó del 2030, es preveu arribar a les 100.000 tones tractades.
Responsables del Consorci de Residus s’han reunit aquest divendres al matí amb el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, on han compartit informació sobre aquesta actuació i altres projectes previstos com la millora de les deixalleries o l’impuls de la recollida de la matèria orgànica seguint les directrius europees. La trobada ha inclòs una visita a les instal·lacions de la planta de compostatge.
Segons Peraire, la trobada “renova i reforça el compromís de l’Agència de Residus de Catalunya amb el Vallès Oriental i els reptes que són majúsculs i que s’han d’afrontar des del territori”. Peraire també ha expressat el suport de l’ARC cap a municipis com Llinars i la Garriga que estan implantant la b que permet augmentar
L’Agència de Residus de Catalunya ha compromès 38 milions d’euros al projecte d’ampliació de la planta de compostatge de Granollers. El Consorci de Residus ja ha adjudicat la redacció del projecte i la direcció d’obra, que espera tenir tancat durant l’any vinent. Aleshores, també es farà la licitació dels treballs amb la idea de començar les obres a finals de 2022 o principis de 2023. A finals de 2024, la planta hauria d’estar en funcionament.
L’ampliació comportarà el trasllat de l’actual edifici d’oficines del Consorci de Residus i també de les instal·lacions de l’empresa Serveis Ambientals del Vallès Oriental (Savosa). Se situaran en una parcel·la propera, situada al nord de la depuradora de Granollers. L’actual planta de transferència també es veurà afectada però quedarà dins de la mateixa parcel·la actual del Consorci de Residus, ha explicat Albert Camps, president de la institució.
L’ampliació permetrà generar “més compost i de més qualitat”, ha indicat Albert Camps, president del Consorci. A la vegada, obre la porta a augmentar l’autoconsum energètic de les instal·lacions de tractament de residus amb l’electricitat que ells mateixos generen. També es plantegen processos de transformació del biogàs en biometà per injectar a la xarxa de gas natural o, en una segona fase, crear una gasinera per al subministrament de la flota de vehicles del mateix Consorci o, fins i tot, d’altres institucions o empreses externes.
{{ comment.text }}