El Consorci de Residus qüestiona la idoneïtat dels contenidors soterrats perquè són més cars de mantenir

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental alerta de l’increment del cost de manteniment que generen les àrees amb contenidors soterrats que molts ajuntaments de la comarca han instal·lat en els darrers anys, en molts casos amb les ajudes dels plans Zapatero.

El 9 Nou
15/02/2011

“Es complica la gestió i són molt més cars d’instal·lació –necessiten obra civil– i de manteniment”, va afirmar Ignasi Valls, vicepresident del Consorci, en una reflexió personal durant la presentació dels resultats de la recollida de residus de l’any passat que es va fer dilluns.

En concret, la construcció del forat per posar els contenidors costa uns 6.000 euros. Aquí cal afegir uns 6.000 euros que costa cada mecanisme per pujar i baixar els contenidors. Per tant, una àrea de tres contenidors soterrats pot sortir per uns 24.000 euros. En canvi, si no se soterren només hi ha el cost del contenidor, uns 600 euros. Sobre el manteniment, Valls va posar l’exemple de Montornès, on és regidor. Aquí hi ha set àrees amb 42 contenidors soterrats pels quals l’Ajuntament té un contracte de neteja que puja a 24.000 euros l’any que inclou una visita al mes per comprovar el sistema i una neteja cada tres mesos. És força més del que costa la neteja dels de carrer.

Valls creu que “els ajuntaments no han comptat el que els costarà de manteniment”. Amb tot, admet que els consistoris reben “molta pressió social” per instal·lar-los però considera que només estarien justificats en punts del nucli històric dels pobles.
Segons les dades del Consorci, hi ha 78 àrees amb contenidors de recollida selectiva soterrats repartides entre Mollet (18), Parets (14), Cardedeu (9), la Garriga (8), Montornès (7), Llinars (4), Bigues i Riells, Granollers, Montmeló, Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera (3) i Cànoves i Samalús, Vallromanes i Sant Celoni (1). Aquestes dades no inclouen les àrees on només hi ha contenidors soterrats d’orgànica i de rebuig.

Els ajuntaments estan satisfets amb els resultats dels contenidors soterrats. La regidora de Medi Ambient de Mollet, Esther Safont, recorda que aquest sistema redueix l’impacte visual, elimina barres a la via pública i, en alguns punts, millora la seguretat del trànsit perquè donen més visibilitat a les cruïlles. Amb tot, “s’ha de vetllar més perquè l’entorn estigui net”, explica. Mollet, que arribarà en els propers mesos a 25 àrees soterrades, té inclòs el manteniment d’aquests espais en el contracte de neteja general. També repassa cada dia tots els contenidors –també els normals– per retirar les bosses que hagin pogut quedar fora dels contenidors. “No hi ha cap sistema de recollida que sigui infal·lible. Hi ha avantatges i inconvenients”.

L’alcalde de Montornès, Daniel Cortés (PSC), explica que els veïns demanen aquest sistema “però no es pot instal·lar a tot arreu perquè és més car”. “El carrer queda molt més endreçat i s’aconsegueix incrementar el reciclatge”, afegeix l’alcalde, que diu que no han tingut problemes amb el manteniment d’aquestes zones.

BROSSA A L’ENTORN

A la vegada, els contenidors soterrats generen més sovint problemes de brutícia a l’entorn. “La majoria de les queixes que tenim ara vénen dels contenidors soterrats. Si una persona deixa alguna cosa a fora, els que hi van darrera també ho fan”, va comentar Carme Clapés, gerent del Consorci de Residus. De vegades, s’embussen els tubs per on baixa la brossa fins al contenidor. L’altra pega és que “impliquen una diversificació de la recollida i això la complica”. També obliguen a utilitzar els camions de gran capacitat –que són els que tenen grua– en rutes on es podrien fer servir vehicles més petits. La regidora de Medi Ambient de Mollet assegura que ells no han notat un alentiment de la recollida.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't