El Consorci de Residus treballa per ampliar la planta de tractament de la brossa orgànica de Granollers

L’objectiu és doblar la capacitat de tractament i arribar a les 100.000 tones anuals per cobrir les necessitats del Vallès Oriental i del Maresme

El 9 Nou
13/02/2020
Granollers

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental negocia amb l’Agència de Residus de Catalunya l’ampliació de la capacitat de tractament de la planta de cogeneració d’energia elèctrica a partir de brossa orgànica de Granollers.

L’objectiu és doblar la capacitat de tractament i arribar a les 100.000 tones anuals. Ho va explicar Albert Camps, president del Consorci de Residus, en un acte divendres a Granollers on es van presentar els cinc nous camions de recollida selectiva que s’incorporen.

Per Camps, cal treballar amb previsió davant d’escenaris que estimen que la brossa orgànica recollida entre els municipis del Vallès Oriental i el Maresme –les dues comarques a les quals dona servei la planta– pot assolir les 80.000 tones a l’any en poc temps amb la millora de l’eficiència de la recollida o l’estesa del sistema porta a porta. “Per això plantegem l’ampliació fins a les 100.000 tones anuals.”

La planta de cogeneració de Granollers va ser dissenyada per tractar unes 45.000 tones de matèria orgànica a l’any i 6.100 tones de fracció vegetal amb una capacitat total de 51.100 tones. Una xifra que ja s’ha superat. De fet, la instal·lació acaba de rebre l’autorització per poder incrementar el volum de residus orgànics gestionats fins a 55.000 tones a l’any. El Consorci de Residus va demanar un canvi no substancial de l’autorització ambiental per ampliar la capacitat que ha estat acceptat.

El tractament de la matèria orgànica permet generar metà que, posteriorment, serveix per obtenir electricitat a partir del funcionament dels motors de cogeneració. Amb el producte sòlid, es genera compost que és útil per a l’agricultura i la jardineria. Actualment, l’electricitat s’aboca a la xarxa. Camps, però, va explicar que treballen en altres opcions com la generació de biometà que es pugui distribuir a través de la xarxa de gas natural.

Altres línies de treball del Consorci de Residus

Camps va apuntar altres línies de treball del Consorci. Per una banda, el model de deixalleries. “Van ser dissenyades a finals dels anys 90 i cal fer un replantejament.” Ho treballen amb l’Ajuntament de Montornès. De l’altra, la posada en marxa de taules tècniques de treball amb els ajuntaments consorciats. “Cal que ens vegin com un organisme que els pot ajudar en la gestió de residus.”

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 453 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't