El Centre d’Estudis Molletans (CEM) ha presentat el número 34 de la revista Notes que, per primera vegada, és un monogràfic dedicat íntegrament al tema de l’educació a la ciutat en els darrers 150 anys fins a l’actualitat.
La presentació de Notes 34: L’educació a Mollet. Una visió de 150 anys (1845-2019) s’ha fet aquest dimarts, dia de Sant Vicenç, en un acte a la Sala Fiveller. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde i president del CEM, Josep Monràs; el rector de la parròquia de Mollet, David Abadías; el regidor del CEM Raúl Broto; i del director del CEM, Jordi Bertran.
La revista d’enguany, la que té més pàgines de la història de Notes, està formada per una vintena d’articles de diferents autors, que comparteixen el tema de l’educació. Un primer gruix, fa recerca històrica de com ha estat l’educació des que hi ha documentació, a la primera meitat del segle XIX, passant per l’etapa de renovació que va suposar la Segona República, el trauma de la Guerra Civil i el retorn a una educació bàsica i adoctrinadora durant l’etapa del franquisme.
Aquest bloc històric, també recull la lluita i les reivindicacions socials durant la transició i la represa de la democràcia. Els autors d’aquests articles, Rosa M. Securún, M. Àngels Suárez, Jaume Noró i Xavier Alòs, formen part del grup de treball del CEM que ha impulsat la recerca sobre l’educació i que hi ha estat treballant en els darrers anys.
Una altra tipologia d’articles se centra més en els records personals de l’etapa d’escola i els mestres que van dedicar més anys de la seva vida a les escoles de la ciutat. Finalment, hi ha diferents articles sobre projectes educatius més actuals i, a mode d’epíleg, tanca la revista un article d’Eduard Vallory, director d’Escola Nova 21 i president del Centre UNESCO de Catalunya, sobre la transformació educativa i els reptes de futur que assoleix l’educació en el segle XXI.
Durant l’acte, l’alcalde i president del CEM, Josep Monràs, va defensar “l’educació en contra de qualsevol adoctrinament perquè apostem per una ciutat educada i educadora amb un present fantàstic i un futur millor”. A més, va voler destacar “la important tasca que fa el CEM per recuperar i guardar la memòria de la ciutat”, i va agrair l’altruisme dels nombrosos col·laboradors i testimonis que fan possible aquesta recerca.
80 anys del segon bombardeig a Mollet
L’acte de presentació de Notes va comptar amb una conferència que donava el tret de sortida a un nou programa d’activitats per commemorar els 80 anys del final de la Guerra Civil. La historiadora i membre del CEM, M. Àngels Suárez, va pronunciar la conferència “Mollet, gener de 1939. De la República al franquisme”, on va parlar dels dos bombardejos feixistes que va patir la ciutat, i va descriure tant l’inici de la Guerra Civil a la ciutat, com els darrers dies abans de l’entrada de les tropes vencedores.
D’ara i fins al mes d’abril, el CEM ha organitzat un programa d’activitats amb conferències sobre diferents aspectes d’aquesta efemèride. L’activitat més immediata serà aquest divendres, 25 de gener, a les 17 h, en un acte d’homenatge a les víctimes dels bombardejos que es farà al Museu Abelló i durant el qual es projectarà el documental Els bombardejos del 38 i 30 a Mollet(2009).
{{ comment.text }}