Aquest divendres, el gegantó Mau de la colla de Sant Celoni sortirà, per un espai de tres setmanes –fins al 7 d’octubre–, a donar una volta per Catalunya. En el seu transcurs, visitarà uns 50 hospitals i alguns CAP, amb l’objectiu d’agrair –el títol de la iniciativa és “Onada d’agraïments”– als sanitaris que van lluitar sense descans contra la covid-19.
El cervell de la iniciativa ha estat el mateix president de la colla de Geganters de Sant Celoni, Jordi Deumal, el personatge a qui està dedicat el gegantó i que ha estat cuinant el viatge des de fa ben bé un any. “La idea surt d’un dia que caminava tranquil·lament. Estàvem en una situació que la covid rebrotava i no tenia control i tenia la sensació que els sanitaris ho estaven passant malament”, explica Deumal. El projecte es va presentar dissabte a la tarda a la Sala Bernat Martorell de Can Ramis.
L’expedició –amb tres membres de la colla, inclòs Deumal– sortirà amb autocaravana de Sant Celoni i enfilarà cap a Girona, Puigcerdà, Vielha i després baixarà cap a Lleida, Tarragona i altra vegada cap a Sant Celoni i Barcelona. En conjunt, faran 1.800 quilòmetres per tot el territori, en què visitaran els hospitals més importants de cada regió sanitària.
El dia 3 d’octubre s’aturaran a Mollet i el 4, per Granollers. “Arribarem al poble i aparcarem a 200 metres o mig quilòmetre de l’hospital, depenent de quantes persones siguem.”
La seva idea és caminar en cercavila des d’aquest punt fins a l’exterior de cada hospital, on faran una ballada amb el gegantó i entregaran un missatge d’agraïment als sanitaris. “A més, recollirem un desig de cada hospital i l’últim dia els anirem a portar al Departament de Salut per sàpiguen què poden millorar.” Cada dia visitaran entre dos i tres hospitals. Deumal està avisant tots els hospitals triats. “Ens agradaria arribar a tots, però no disposem de tant temps.”
La campanya d’agraïments és coral, per això ja hi ha gent de la colla i altres veïns de Sant Celoni que s’afegiran a l’onada en algun punt. Sigui per portar el gegantó, tocar la gralla o, simplement, acompanyar la cercavila. La convocatòria també es farà extensiva a altres colles geganteres.
Per Deumal, aquesta iniciativa és important per posar en valor la feina dels sanitaris. “Els vam aplaudir i va ser molt maco, però un dia algú va decidir que es deixava de fer. Potser ens hem oblidat de tota la feina que van fer i ningú s’ha passejat per Catalunya per donar-los les gràcies.”
Deumal també justifica la tria del gegantó. “És una eina més visible que si anéssim només dues o tres persones pel carrer. El gegantó és símbol d’alegria i de festa.” Amb el motiu de la campanya, han vestit en Mau amb una bata de metge.
{{ comment.text }}