El govern espanyol porta al Suprem la declaració de Sant Pere de Vilamajor a favor de la independència

El Tribunal Superior de Justícia havia anul·lat, només parcialment, la moció de 2012

El govern espanyol ha portat al Tribunal Suprem la declaració a favor de la independència que va aprovar el ple de l’Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor el dia 12 d’octubre de l’any 2012, en plena festa de la Hispanitat. Es va aprovar amb els vots dels grups municipals de CiU i ERC, en el govern municipal.

En aquell ple, en què l’alcalde era Martí Artalejo (CiU) es va aprovar, entre altres punts, declarar el municipi de Sant Pere de Vilamajor com a “territori català lliure i sobirà”. L’actual alcaldessa, Pamela Isús, explica que l’Ajuntament no ha rebut, encara, cap notificació oficial. “De moment, no podem fer res, però ja hem parlat amb els advocats perquè facin un seguiment”. “Ens n’hem assabentat per la premsa”.

L’Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor s’ha posat en contacte amb l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i amb ERC perquè preveu que el seguiran altres ajuntaments que també van aprovar la mateixa moció. De fet, al Vallès Oriental, la Delegació del Govern Espanyol a Catalunya va presentar recurs contenciós administratiu contra els ajuntaments de Caldes, Sant Antoni de Vilamajor i Santa Maria de Palautordera per mocions similars.

Per a Pamela Isús, la reacció del govern espanyol “ja es veia a venir·. La moció aprovada el 12 d’octubre de 2012 manifestava, entre altres punts, el dret a decidir de Catalunya, instava els partits a incloure en els seus programes la creació d’un estat independent i reclamava a la Generalitat i el Parlament l’inici del procés sobiranista.

Llavors, la Delegació del Govern va recórrer aquesta declaració davant el Jutjat del Contenciós número 2 de Barcelona, que en va anul·lar tots els punts menys el que manifestava el dret a decidir i el que apel·lava a l’esperit cívic d’Europa i Espanya per resoldre el conflicte.

L’Ajuntament de Sant Pere va recórrer la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va resoldre, el juny de l’any passat, dient que només era il·legal el punt que declarava el municipi “territori català lliure i sobirà” ja que els magistrats van considerar que la resta de punts només eren peticions sense contingut jurídic i sense cap efecte pràctic, ja que s’empararia en el dret a la llibertat d’expressió.

Ara, nou mesos més tard, el govern de l’Estat ha presentat recurs de cassació al Suprem contra la sentència del TSJC perquè aquest tribunal ho anul·li tot. L’advocacia de l’Estat considera que la declaració que va fer l’Ajuntament de Sant Pere i que va avalar, en part, el TSJC suposa reconèixer als municipis una autonomia que va més enllà de la que li concedeix la Constitució i que, en tot cas, va més enllà de les competències que li corresponen com a administració local.

La sala de Contenciós Administratiu del Suprem ja ha admès a tràmit el recurs i la sentència podria arribar d’aquí a unes setmanes.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't