Un estudi realitzat entre 2007 i 2021 pel grup BiBio del Museu de Ciències Naturals de Granollers ha posat de manifest diferències significatives en les condicions ambientals, de recursos i en l’èxit reproductiu del liró gris en dues àrees properes però diferenciades: el Montseny i el Montnegre.
Tot i estar separades per només 20km, les dues zones presenten dinàmiques ecològiques diferents que condicionen les poblacions d’aquest rosegador arborícola.
Els investigadors van analitzar dades climàtiques i paisatgístiques obtingudes durant el període 2007-2017, centrant-se en parcel·les situades a altituds entre 600 i 800 metres al Montnegre i entre 1.000 i 1.200 metres al Montseny. A més, entre 2012 i 2021, es va estudiar la disponibilitat de llavors en 20 quadrícules de mostreig per parcel·la, col·locades sota caixes niu.
Els resultats indiquen que les condicions ambientals al Montnegre són més adverses que al Montseny. Al Montnegre es va registrar un augment de 0,6°C en la temperatura mitjana anual durant el període d’estudi, mentre que aquesta tendència no es va observar al Montseny. Paral·lelament, el Montnegre ha experimentat una pèrdua significativa de boscos caducifolis i esclerofil·les, substituïts per boscos de pins. Al Montseny, en canvi, s’ha produït un augment dels boscos escleròfils.
La disponibilitat de fages i aglans, principals fonts d’aliment del liró gris, depèn en gran mesura de les condicions meteorològiques locals.
La disponibilitat de llavors de faig era gairebé inexistent al Montnegre però relativament abundant al Montseny, fet que reflecteix l’impacte de les condicions climàtiques i del paisatge en els recursos alimentaris.
Les condicions climàtiques també influeixen en el rendiment reproductiu del liró gris. Mentre que al Montseny les condicions meteorològiques a la primavera i l’estiu no van tenir un efecte significatiu en la reproducció, al Montnegre els estius secs i calorosos van reduir l’èxit reproductiu de les femelles. Al Montnegre, la reproducció no estava associada amb la disponibilitat de llavors.
L’estudi posa de manifest com dues àrees tan properes poden tenir condicions ambientals radicalment diferents, amb un impacte directe en les poblacions de liró gris, amenaçat si hi continua havent canvis en el paisatge
{{ comment.text }}