L’Ajuntament de Granollers va presentar dissabte les actuacions de naturalització del llac del parc de Ponent, informa Pol Terrades. Aquesta intervenció, realitzada entre maig i desembre del 2024, va transformar completament el llac, fins aleshores ornamental, en un nou ecosistema aquàtic capaç de depurar l’aigua de manera natural i sostenible, i sense necessitat de fer servir ni aigua potable ni productes químics.
El projecte va prendre com a referència l’aiguamoll de Can Cabanyes, a la mateixa ciutat, i va implementar un sistema de filtratge mitjançant un llit de graves i vegetació aquàtica. L’aigua procedent del subsòl hi circulava i era purificada per plantes com el lliri groc i la salicària. Aquest procés va permetre millorar la qualitat de l’aigua i eliminar la dependència d’antigues tècniques químiques de manteniment.
Per reforçar el sistema natural de depuració, es van instal·lar més de trenta testos vegetats al llarg del perímetre del llac. Amb aquesta nova configuració, es crea un espai ideal per a la presència de fauna com ànecs, granotes, ocells aquàtics i espiadimonis, i s’afavoreix un ecosistema autònom i divers.
El regidor de Medi Ambient, Francesc Arolas, i el tècnic Quim Comas van ser els encarregats d’explicar el projecte durant la jornada de presentació de dissabte. Segons van dir, aquesta actuació forma part d’un pla més ampli de renaturalització dels espais verds urbans, amb iniciatives similars als llacs dels parcs del Congost, Lluís Companys o Torras Villà. “Amb aquesta transformació, vam voler fer un pas cap a un model urbà més resilient i sostenible, preparat per afrontar els reptes de la crisi climàtica”, va assenyalar Arolas.
A més de la millora ambiental, el projecte té un marcat caràcter pedagògic. S’hi va instal·lar cartelleria informativa i es va promoure l’ús educatiu del llac com a espai d’observació i divulgació sobre la gestió sostenible de l’aigua i la biodiversitat urbana. També es va aprofitar per divulgar el funcionament del sistema d’aigua regenerada, en ús a Granollers des de fa dues dècades i que permet aprofitar aigua no potable per al reg i neteja de la ciutat.
Tot i els objectius ambientals i educatius, la transformació del llac no ha estat exempta de crítiques. Diversos veïns del barri van expressar el seu malestar per l’aspecte actual del llac, que en alguns moments mostrava un excés de vegetació o presència d’algues. Alguns residents van lamentar que l’espai, anteriorment net i de caràcter ornamental, ara tingués una aparença descuidada o massa salvatge.
També van reclamar més manteniment de l’entorn i una millor comunicació prèvia per entendre la finalitat de les actuacions. L’Ajuntament, per la seva banda, va respondre demanant temps i paciència perquè el procés natural d’adaptació i equilibri ecològic es consolidés, i es va comprometre a reforçar les accions de divulgació i participació veïnal.
Amb aquesta actuació, el llac del parc de Ponent està pensat per convertir-se en un referent local de gestió sostenible de l’aigua i de renaturalització urbana, i sumar-se a una xarxa d’espais verds que volen fer de Granollers una ciutat més verda, resilient i connectada amb el seu entorn natural.
{{ comment.text }}