El Moianès no assumirà les competències com a comarca fins l’any que ve

El nou Consell Comarcal del Moianès encara no ha assumit cap de les competències que hauria de gestionar un any després de la consulta popular en què els deu municipis que integren la nova comarca van votar a favor de la seva constitució.

El 9 Nou
29/03/2016

El nou Consell Comarcal del Moianès encara no ha assumit cap de les competències que hauria de gestionar un any després de la consulta popular en què els deu municipis que integren la nova comarca –Castellterçol, Sant Quirze, Castellcir i Granera procedents del Vallès Oriental– van votar a favor de la seva constitució. “A dia d’avui, el Consell Comarcal encara no està donant els serveis bàsics d’educació, serveis socials i territori i medi ambient”, admet Anna Guixà, alcaldessa de Sant Quirze Safaja (CiU).

De fet, no es preveu fer-ho fins a l’1 de gener de 2017 i, en les qüestions relacionades amb el transport escolar o les beques menjador, fins a l’inici del curs 2017/2018. Ara, els municipis negocien amb els respectius consells comarcals de procedència la pròrroga dels convenis fets a final de 2015 i que acordaven la prestació de serveis fins aquest juliol o fins al setembre. “Estem parlant amb els consells comarcals”, confirma Isaac Burgos, alcalde de Castellterçol (Castellterçol en Positiu). S’ha creat una mesa de treball amb totes les administracions implicades perquè la transició es faci “de manera ordenada i progressiva”, diu Dionís Guiteras, alcalde de Moià (ERC) i president del Consell Comarcal.
El retard deriva de la falta de fons per tenir un pressupost i una plantilla pròpia. L’any passat, la Generalitat no va preveure transferències per al Moianès procedents dels fons de cooperació que reben les comarques. “No estem d’acord com s’ha fet, però ara hem de mirar endavant”, assegura en to conciliador Guiteras. “No hi havia experiència recent de la creació d’una nova comarca”, intenta justificar.

Aquest 2016, sí que rebran diners i això els permetrà aprovar el primer pressupost i la primera plantilla en el ple del Consell Comarcal previst pel 4 d’abril. “Sense finançament es limita molt el funcionament. Assumir serveis es basa a tenir un pressupost i tenir una plantilla”, assegura Burgos, que afegeix que els diners disponibles són “molt ajustats”, uns 800.000 euros per aquest 2016. “Serà un pressupost de mínims per muntar una estructura mínima”, diu Guiteras, que explica que s’aniran fent modificacions a mesura que s’assumeixin competències. “Ens anirà molt bé per començar, definir la plantilla i dotar-nos de personal”, apunta Burgos. Per Guixà, aquest primer pressupost permetrà “crear un equip de personal bàsic” per definir el model d’un consell comarcal. “Crear una comarca no és fàcil. No és qüestió d’agafar uns serveis i prestar-los igual perquè la nostra realitat és diferent”, diu Guixà, que aposta per “agafar el millor de cadascuna de les comarques de procedència”. Tot i això, Guixà recorda que “l’engranatge ja funciona” per l’experiència de 20 anys de gestió del Consorci del Moianès. Altres serveis afegits que encara dóna el Consorci –la promoció turística de la zona, per exemple– s’aniran traspassant al nou Consell Comarcal.

La contractació de personal del Consell Comarcal es farà a través de concursos públics als quals podran optar les persones que ara treballen al Consorci, que no tenen la feina assegurada al nou ens.

NO AFECTA EL CIUTADÀ

Els ciutadans del Moianès no han notat el retard a l’hora d’assumir les competències perquè els serveis s’han seguit donant des de les antigues comarques de procedència: el Vallès Oriental, el Bages i Osona. A banda, el procés de creació de la nova comarca ha permès que el Consorci del Moianès, que corria el perill de desaparèixer pels efectes de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local, hagi mantingut els serveis que oferia i, al mateix temps, assumir feines com l’atenció telefònica o la gestió del correu electrònic del nou Consell Comarcal que no s’haurien pogut fer.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't