QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS

El molí d’oli de Santa Eulàlia ja té reserves per moldre 300 tones d’olives aquesta campanya

Els productors preveuen una bona collita després de l’abundància de pluges d’aquest any

El molí d’oli de Can Sapera, a Santa Eulàlia, va obrir dijous coincidint amb l’inici de la collita d’olives, que s’allargarà fins al mes de desembre. Les previsions són bones, en general. I, en alguns casos, fins i tot “excepcionals”, si es té en compte la persistència de les condicions de sequera dels últims anys.

Al molí de Santa Eulàlia, de què depenen els productors del Vallès Oriental, ja hi ha reserves per moldre fins a 300 tones d’olives per a aquesta campanya. De moment, encara és d’hora per fer estimacions, però es calcula que el molí té capacitat per premsar fins a 500 tones d’olives en una mateixa temporada. L’any passat se n’hi van dur uns 400 entre tots els productors.

Els cinc socis gestors de Can Sapera estan a l’expectativa de la campanya. Tot just fa poques setmanes que van signar la compra de l’obrador, una vegada jubilat l’antic moliner, Eugeni Argemí. “N’hem fet difusió, però encara no sabem si la notícia ha arribat a tothom o si hi ha productors que ja van decidir anar a portar les olives en un altre molí amb previsió que el nostre pogués tancar”, explica Jaume Nualart, de Can Nualart de la Garriga

“Les previsions depenen molt del productor. En general, aquest any, la collita ha d’anar bé perquè ha plogut molt. Però als llocs on ja van fer moltes olives l’any passat, l’arbre va esforçar-se molt i és normal que aquest any faci menys olives”, explica el president de l’Associació de Productors d’Oli del Vallès, Arnau Velasco. Jaume Nualart, de Can Nualart, on tenen una vintena d’hectàrees amb oliveres de varietats vera i blanqueta, calcula que arribaran aproximadament a la meitat de la producció de l’any passat.

La collita la van començar aquest dijous. Nualart insisteix que, malgrat que sigui una collita notablement inferior a la del 2024, és “bona”, sobretot si es tenen en compte els números “estratosfèrics” d’aleshores, quan van collir 80 tones d’olives a Can Nualart.

Aquest any, si tot va bé, en colliran entre 30 i 35: “Sabíem que la producció ens baixaria i així ha sigut, perquè la planta ja va gastar molta energia per produir moltes olives la campanya passada. Sobretot això ens va passar amb la varietat vera, de què hi va haver una molt bona collita. Aquest any, en canvi, en tindrem més de la varietat blanqueta, que l’any passat no va fer tantes olives.”

Als productors de l’oli La Xarona de Caldes les coses els haurien d’anar millor aquest 2025 que no pas la campanya anterior, segons les estimacions d’un dels seus responsables, Sergi Giménez. La collita del 2024 va ser bona, però no “excepcional”, com sí que la preveuen aquest any. Giménez diu que, per anar bé, es tracta deixar a punt l’olivera perquè torni a fer bons fruits l’any següent.

“Tenim 1.500 arbres en unes cinc hectàrees. Si tot va bé, aquest any produirem entre 30 i 35 tones d’olives, a diferència de les 28 del 2024”, diu Giménez, que com Nualart és un dels nous socis del molí de Santa Eulàlia. Mentre no cullin, a partir de la setmana vinent diu que tocarà mirar el cel: “Si fins llavors no plou gaire, ens anirà bé. Aquest any ha plogut quan havia de ploure i han pujat les temperatures quan havia de fer calor.”

Això sí, no tot han estat flors i violes. “Una mica abans de la primavera, l’arbre va tenir molta aigua i l’aigua va provocar molt fong. Molta fulla va caure, però hem pogut tractar els arbres i n’hem minimitzat l’efecte”, explica Sergi Giménez, de la Xarona. El fong que les ha atacat ha estat el repiló, l’anomenat “ull de perdiu”. “A la Garriga, a banda del fong, a l’estiu també hem tingut molta mosca. Piquen l’oliva i són problemàtiques, però han afectat poc la collita”, afegeix Nualart.

Al Mas Curró de Caldes, el seu tècnic de finca, Juan Manuel Romero, també parla d’una molt bona collita. “Farem un 40% més d’olives que l’any passat i aquest serà el més bo dels últims anys, des d’abans de la sequera”, explica. El Mas Curró té 7.700 oliveres en unes 16 hectàrees, sobretot a Caldes i algunes a Sentmenat, i té un pla d’expansió per a la varietat vera. La collita la comencen aquesta setmana, malgrat que Romero explica que les diferents varietats d’oliva les tenen en punts de maduració diferents.

LA PREGUNTA

Arribarà a bon port la negociació entre el Ministeri d’Hisenda i la Generalitat per al finançament singular de Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 289 persones.