El Parc Natural del Montseny ha redactat en el marc del projecte Life Tritó del Montseny una guia de bones pràctiques en matèria de bioseguretat encaminada a difondre mesures preventives per evitar la transmissió de malalties infeccioses ocasionades per fongs i virus que afecten amfibis i que poden provocar una gran mortalitat en les poblacions de granotes o tritons.
El document de bones pràctiques està dirigit a entitats d’educació ambiental, escoles de natura i centres educatius. Es pot trobar en format digital i també en format paper.
El Parc Natural del Montseny s’implica en la difusió de bones pràctiques amb l’objectiu de protegir les poblacions de tritó del Montseny, una espècie endèmica del massís i que està considerada com una de les més amenaçades d’Europa perquè habita en un espai territorial molt petit i té una població molt reduïda. Per tant, les malalties provocades per aquestes patògens podrien tenir un impacte molt negatiu en aquesta espècie.
El document detalla mesures preventives que cal adoptar quan es fa recerca o observacions en rieres. Per exemple, la desinfecció de tot el material utilitzat. També incideix sobre aspectes que poden ser focus de contaminació amb aquests fongs i virus com l’alliberament d’espècies exòtiques o la translocació d’exemplars autòctons.
El manual és d’utilitat per al Montseny però també per a qualsevol entorn natural amb rius i rieres on hi hagi presència d’espècies d’amfibis.
Aquest tipus de fongs o virus ja s’han detectat al Parc Natural del Montnegre i Corredor on han afectat poblacions d’amfibis.
{{ comment.text }}