El Museu de Ciències Naturals de Granollers contra la ‘ratpenat-fòbia’ pel coronavirus

Investigadors del museu recorden que no hi ha evidència científica que els ratpenats transmetin el Covid-19 als humans

El 9 Nou
28/02/2020
Granollers

Investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCN) i de la Societat Espanyola de Virologia han sortit al pas de l’atribució mediàtica sobre l’origen del coronavirus als ratpenats a través d’aquest comunicat. Els científics Carles Flaquer, coordinador de l’Àrea de Quiròpters del MCN, Juan Emilio Echevarria, Xavier Puig-Montserrat, Adrià López-Baucells i Maria Mas lamenten que des de diversos mitjans s’ha vinculat els ratpenats a la transmissió directa del coronavirus SARS-CoV- 2 trobat a Wuhan (Xina), “sense que n’hi hagi cap evidència científica validada”, una atribució que “en posa en risc la conservació”,dels ratpenats gràcies a la informació “confusa i, sobretot, alarmista”.

“No hi ha cap evidència científica que els ratpenats transmetin directament coronavirus a humans”, afirmen els investigadors, de manera que “cal ser prudents a l’hora de difondre informació que actualment encara no està validada per estudis científics”.

Els científics insisteixen que els estudis de filogènia molecular més recents no han aconseguit trobar cap coronavirus animal igual que el causant del brot al mercat de Wuhan, de manera que l’origen del focus segueix sent desconegut. Segons el comunicat, la primera publicació suggerint un hipotètic vincle entre l’actual brot del Covid-19 i els ratpenats ha tingut unes conseqüències nefastes per a la ja prou negativa imatge dels ratpenats.

El comunicat també constata que ara mateix “es desconeix l’animal que pot haver transmès als humans el Covid-19. En qualsevol cas es va tractar d’un esdeveniment únic a partir del qual la malaltia s’ha transmès als humans; la resta de transmissions han estat de persona a persona, sense participació de cap animal”.

Segons els investigadors, les informacions poc contrastades sobre el coronavirus afecten “directament la conservació dels ratpenats perquè, a falta d’informació precisa i d’eines per comprendre els avenços de coneixement que es van produint, la percepció és superficial i fa que es percebi els ratpenats com un animal altament perillós, quan en realitat és essencial per al planeta, i per tant, per a nosaltres.” 

En aquests darrers dies, l’Hospital de Granollers ha rebut quatre persones sospitoses de patir el coronavirus. Els quatre casos, però, s’han descartat.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 209 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't