El Parc Natural del Montseny alerta que el bany en rieres posa en perill les poblacions d’amfibis

El bany està prohibit a rieres, gorgs i rierols del massís

El 9 Nou
25/07/2021
Montseny

El Parc Natural del Montseny ha instal·lat senyals que recorden que el bany està prohibit en rius, rieres i gorgs del massís. S’han col·locat als accessos de les zones d’aigua.

Més enllà del compliment de la normativa que impedeix el bany, els responsables de l’espai protegit posen l’accent, ara, en el risc que la presència de banyistes pot representar per a l’expansió de malalties infeccioses que provoquen grans mortalitats en els amfibis.

Tot plegat, en un espai especialment sensible per l’existència del tritó del Montseny, l’única espècie de vertebrat endèmica de Catalunya i que només es pot trobar en un espai molt reduït del massís. El risc d’extinció d’aquest amfibi és crític, segons els criteris que marca la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).

Els guardes del Parc Natural amb altres cossos de seguretat –Mossos d’Esquadra i Agents Rurals– incrementaran la vigilància en aquests espais durant l’estiu. La senyalització s’ha començat a posar a les zones de major freqüentació de visitants –l’entorn de Les Piscines, a Montseny, i la riera de Gualba– i s’anirà estenent al conjunt de rieres i gorgs de l’àrea protegida.

Incideix en la normativa ja existent que estableix que està prohibit banyar-se en tots els rius, rieres i rierols. També en embassaments com el de Santa Fe, a Fogars de Montclús; o el de Vallfornès, a Cànoves i Samalús.

Un alliberament d’exemplars de tritó / Life Tritó del Montseny

Les espècies d’amfibis –granotes, gripaus, tritons o salamandres– poden patir grans mortalitats per l’arribada de fongs, virus o altres patògens. La quitridiomicosi i la infecció per ranavirus són les malalties detectades que afecten greument aquests animals.

Fonts del Parc Natural del Montseny, recorden que “si es visita un espai amb presència d’aquests patògens –se n’han trobat ja en gorgs al veí Parc Natural del Montnegre i el Corredor– es poden transportar les espores d’un lloc a l’altre a través de la roba –especialment si està humida o mullada–, en el fang acumulat a les sabates, en estris utilitzats com salabrets o, fins i tot, a les mans si han estat en contacte amb un individu infectat”.

La facilitat de transmissió d’aquestes malalties implica que calgui actuar “amb molta cura a les activitats en medis aquàtics com rius, rieres i gorgs”, recorden des del Parc Natural.

Amb el mateix objectiu, el Parc Natural va publicar l’any passat una guia de bones pràctiques en matèria de bioseguretat encaminada a difondre mesures preventives per evitar la transmissió d’aquestes malalties. Es va fer en el marc del projecte Life Tritó del Montseny. El document està adreçat a entitats d’educació ambiental, escoles de natura i centres educatius. Es pot trobar en format digital i en paper.

Problema mundial

En els darrers anys, s’ha certificat un declivi significatiu de les poblacions d’amfibis a escala mundial. De fet, el 41% de les espècies conegudes estan amenaçades, segons els criteris de la Unió Internacional de Conservació de la Natura.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't