La comissió del Guardó Salvador Casanova, que cada any reconeix a persones o entitats que s’han distingit per la seva tasca a favor de la llengua, la cultura i la nació catalana, ha decidit atorgar el premi d’aquest any, en la seva desena edició, a les persones, professionals i voluntàries que han lluitat contra la pandèmia de la Covid-19 des de qualsevol àmbit.
La lectura del veredicte del jurat s’han fet aquesta tarda durant el tradicional acte d’homenatge a Salvador Casanova que es fa la vigília de l’Onze de Setembre a la Porxada de Granollers.
Isabel Alcalde, membre del jurat, ha explicat que amb el premi es vol reconèixer l’esforç de professionals i de totes les iniciatives solidàries sorgides arran de la pandèmia. “Granollers ha demostrat, un cop més, que és una ciutat solidària“, ha dit.
En el mateix acte, l’historiador Joan Garriga ha glosat la figura de l’activista cultural i social Salvador Casanova, mort l’any 1982 i ha comparat els seus mèrits amb els de totes les persones que han col·laborat per fer front a la Covid-19.
“Aquests col·lectius són mereixedors del premi pel seu compromís, com Salvador Casanova ens va transmetre el compromís amb el país, amb la llengua i amb la humanitat. Va ser un home coherent que mai no va defallir”.
També ha posat de relleu el valor de la senzillesa. “Els col·lectius i en Salvador Casanova no van cobejar mai honors”, ha dit. I remarcava també el valor de la crítica. “Salvador Casanova era crític amb les estructures polítiques i també els col·lectius han estat crítics quan ha calgut”.
En el seu discurs, Garriga ha tornat a reclamar la llibertat per als presos polítics i exiliats i ha tingut un record per al pare Manel, mort aquesta setmana.
L’acte, que ha seguit mig centenar de persones guardant les distàncies de seguretat, l’ha tancat la portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Granollers, Núria Maynou, que s’ha referit a la situació d’emergència sanitària i als valors republicans.
{{ comment.text }}