El programa de diagnòstic precoç de càncer de mama ha detectat 1.300 casos en 20 anys

El 85% de la població diana -dones de 50 a 69 anys- han passat pel pla i s’han fet mamografies periòdicament

El Programa de Diagnòstic Precoç del Càncer de Mama que just ara fa 20 anys que es va posar en marxa al Vallès Oriental ha permès detectar aquesta malaltia en 1.300 dones. Durant aquestes dues dècades, el programa, que persegueix detectar la malaltia quan encara és assimptomàtica, 99.000 dones han passat pel programa.

El càncer de mama és el més habitual entre les dones a Catalunya: representa el 28% de tots els tumors que es detecten. La probabilitat de tenir un càncer de mama es dona en una de cada vuit dones.

Al Vallès Oriental, s’ha aconseguit la participació de més del 85% de la població diana que són dones d’entre 50 i 69 anys a qui, prèvia invitació, se’l fa una mamografia cada dos anys amb una doble valoració pels equips de radiòlegs experts en patologia mamària. Segons el resultat, s’indicarà la necessitat de fer una nova prova al cap de dos anys -si no es detecten anomalies- o la necessitat de seguir l’estudi.

Les dones que presenten patologia són derivades a les corresponents unitats de patologia mamària de l’hospital que els correspon per fer el tractament de la malaltia.

L’objectiu del programa és reduir la mortalitat. Els cribratge amb mamografies permet, segons l’evidència acumulada, indica que cada dos anys redueix la mortalitat per aquest tumor en un 25-30% al cap d’entre deu i dotze anys.

L’Oficina Tècnica de Cribratge està a l’Hospital General de Granollers. El programa va arrencar amb aquest hospital, el de Mollet i l’Institut Català de la Salut. Més tard, s’hi va sumar l’Hospital de Sant Celoni.

Reptes de futur

Un dels reptes de futur que treballa el programa és la introducció de models de cribratge personalitzats i l’ajuda de la intel·ligència artificial en les lectures de la mamografies per augmentar la detecció de casos i, per tant, els beneficis del programa.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 179 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't