La Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat considera viable el projecte de parc solar que l’empresa Green Concept Management Ltd vol implantar a la finca de Can Ramis, a Marata.
El projecte, que rep el nom de Magno 10, preveu una planta que ocuparà una superfície de 13 hectàrees, amb prop de 20.000 mòduls que produirien 8,85MW de potència.
La proposta va passar aquest primer tall abans de la seva autorització definitiva en la sessió de la ponència del dia 3 de maig i malgrat dos informes negatius que havia enviat l’Ajuntament de les Franqueses a l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona i al Departament de Territori i Sosteniblitat de la Ganeralitat.
Segons l’informe municipal, els terrenys en què es pretén instal·lar el parc solar estan classificats, dins del Pla General de les Franqueses, com a no urbanitzables i sòl agrícola d’especial protecció tipus I, on no s’inclou l’activitat de parc fotovoltaic dins dels usos permesos. A més, recorda que, d’acord amb el Pla Territorial Metropolità de Barcelona, els sòls afectats estan inclosos en espais de protecció especial pel seu interès natural i agrari.
L’informe municipal adverteix, a més, que el projecte tindria un impacte visual elevat, afectaria un sòl d’alt valor agroecològic en ser de regadiu i situat en una zona on es conrea la mongeta del ganxet, un producte amb un valor singular. Afegeix que trencaria la connectivitat de l’espai agrícola i provocaria una reducció significativa de la producció agrícola.
L’Ajuntament recorda que Marata té 176 habitants en masies disseminades i no té cap nucli urbà ni cap zona industrial, només camps de conreu i zones forestals. Per això, proposa que es busquin ubicacions que no perjudiquin la morfologia i l’entramat del sòl agrari consolidat i prioritzar alternatives viables en espais amb més impacte de la presència humana, que ja han estat ocupats per infraestructures o en les cobertes en sòl industrial.
No viable el projecte de Santa Agnès, a la Roca
La mateixa sessió de la Ponència d’Energies Renovables del 3 de maig va considerar, en canvi, no viable, el projecte d’Enel Green Power a Santa Agnès de Malanyanes, a la Roca, en uns camps de conreu entre el poble i el riu Mogent que ocuparien 48 hectàrees, amb una potència de 16,8MW.
Amb aquestes dues decisions, al Vallès Oriental, ja s’han declarat no viables els projectes de la Garriga i la Roca, mentre que han fet el primer pas per a l’autorització els de Marata, Samalús (Estabanell Generació, SL) i el que afecta els termes de Cardedeu, Sant Antoni i Llinars (A Tort i A Dret Renovables 01 SL). En aquest darrer cas, l’Ajuntament de Cardedeu ja ha anunciat que presentarà un recurs de reposició en contra del projecte.
El regidor de Transició Energètica, Ramon Arribas (ERC), explica que el mateix projecte ha de complir unes consideracions que poden comprometre la seva viabilitat econòmica, com el fet d’haver de fer un tancat a tot el voltant de la instal·lació que permeti el pas de fauna petita i mitjana. També alerta de l’impacte que pot tenir en les restes arqueològiques de la vil·la romana del Pla de les Parets, al costat del Poble Sec, i que caldria una actuació arqueològica preventiva el resultat de la qual podria impedir la instal·lació.
Arribas diu que l’Ajuntament ha encarregat dos estudis, un sobre l’estat del sòl agrari i un altre sobre la compatibilitat d’una explotació agrària i una planta fotovoltaica. Aquest darrer, amb altres ajuntaments.
Nous projectes a Caldes i Lliçà de Vall
I el 18 de maig, l’empresa Hidrodelta, SA, participada per Electra Caldense, va presentar dos nous projectes, un a Lliçà de Vall, de 2,6 hectàrees, i un a Caldes, en dos espais que sumen un total de prop de 10 hectàrees.
{{ comment.text }}