L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

El projecte Singulars insereix al món laboral 139 joves en tres anys

En total són 210 els joves que han participat en aquest projecte ocupacional coordinat per PIMEC

El projecte Singulars Vallès Oriental ha inserit 139 joves al mercat laboral durant les dues edicions que ha dut a terme des de l’any 2018. A aquesta xifra cal sumar-hi els 37 usuaris que s’han reincorporat al sistema educatiu mitjançant el mateix programa al llarg d’aquests tres anys.

En total són 176 persones, el 83% dels 210 participants del Singulars, les que han pogut reorientar la seva vida professional o acadèmica a través d’aquest projecte impulsat per la Generalitat i coordinat a la comarca per la patronal PIMEC, amb el suport de Granollers Mercat, l’Ajuntament de les Franqueses, el Consell Comarcal, Cief Formació, Isoveri Formació, el Gremi d’Instal·ladors, Eurecat Formació, PIME Coneixement, SEOVT, l’Ajuntament de Montmeló i la Taula del Vallès Avança.

“Són xifres positives, sobretot tenint en compte el context de pandèmia de l’últim any i mig”, destaca la coordinadora de Programes d’Orientació i Inserció de PIMEC, Vicky Moreno, en declaracions a EL 9 NOU. Justament, la pandèmia explica el descens d’usuaris de l’edició de 2020 respecte de la de 2018 –el projecte es convoca amb periodicitat bianual–. Si ara fa tres anys s’hi van inscriure 120 participants, el 2020 la xifra va baixar fins a 90.

“Vam haver de reduir les ràtios de 20 a 15 persones per grup a causa de les restriccions d’aforament derivades del coronavirus. És l’única afectació que hem notat a conseqüència de la pandèmia. De fet, els sectors amb els quals treballem han tingut més feina durant l’últim any i mig, i això s’ha traduït en una major demanda de personal que ens ha facilitat la tasca d’inserció”, apunta la coordinadora.

Singulars és una iniciativa del govern català per fomentar l’ocupació i el retorn al sistema educatiu de joves d’entre 18 i 30 anys, independentment del seu grau de qualificació, a través de diversos processos de formació i orientació professional i acadèmica. Pel que fa al perfil dels usuaris, s’hi poden trobar des de persones que no han completat els estudis d’ESO fins a d’altres que disposen de titulació universitària.

“En funció de la sortida professional oferta, requerim un tipus de titulació o un altre. Però l’objectiu sempre és donar resposta a tots aquells joves que es puguin sentir perduts en termes laborals i acadèmics, que tinguin dificultats a l’hora de trobar feina o que hagin abandonat els seus estudis. El que procurem és orientar-los, ja sigui per facilitar la seva entrada al mercat laboral o bé per ajudar-los a descobrir una vocació que els animi a tornar a estudiar”, explica Moreno.

Des que PIMEC va començar a coordinar el projecte Singulars al Vallès Oriental, aquest ha orientat les seves accions cap al sector industrial. “Treballem amb sectors que generen demanda de llocs de treball. Per això hem pogut tancar amb èxit l’edició 2020 malgrat la crisi sanitària. Si haguéssim treballat amb sectors com el comerç o la restauració, que han patit els efectes del coronavirus i s’han vist obligats en molts casos a reduir plantilles, el projecte no hagués funcionat. Però com que la indústria ha aguantat, hem pogut sortir endavant”.

Entre les professions que més sortida estan tenint al projecte Singulars destaquen les vinculades amb la logística, el manteniment, la robòtica i el fred industrial, el màrqueting digital i l’e-commerce. “Aquests dos últims no s’emmarquen en l’àmbit estrictament industrial, però durant l’últim any i mig han experimentat una pujada molt important, justament, a causa de la pandèmia”, apunta Moreno.

Un gran avantatge

Entre les empreses que han contractat personal a través del projecte Singulars, s’hi troba Mail Boxes Etc, amb seu a Granollers i dedicada al transport i la logística. “Som socis de PIMEC, i com a tals se’ns va informar de l’existència d’aquest programa. Mesos enrere, quan vam necessitar incorporar una persona al departament d’Operacions, vam optar per participar-hi i l’experiència ha estat molt positiva”, destaca la cap de Recursos Humans, Rosa Palma.

“Tot i que vam haver de fer un procés de selecció dels currículums rebuts, PIMEC ja havia fet prèviament una tria amb aquells perfils que més s’ajustaven a allò que nosaltres buscàvem. Això ens va estalviar haver de fer tota una recerca que hauria comportat una major inversió de temps. Per tant, va suposar un gran avantatge. Si mai hem de tornar a incorporar nou personal, tornarem a considerar aquesta via”, conclou Palma.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 148 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't