La situació viscuda per la pandèmia de la Covid-19, que va provocar un increment de la mortalitat que se situa al voltant del 50% respecte als anys anteriors i va limitar la possibilitat de fer actes de comiat dels difunts, fa que la diada de Tots Sants sigui especial per a moltes famílies.
“Hi va haver un augment molt alt en els mesos de març, abril i maig respecte a unes dades que generalment són molt estables”, apunta Josep Maria Mons, gerent de Cabré Junqueras i president de l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya.
“Entenem que hi ha una major demanda de gent que vol anar als cementiris perquè hi ha moltes persones que no s’han pogut acomiadar dels seus familiars amb les condicions que haurien volgut. Tots Sants és un ritual necessari per a moltes famílies i aquest any encara ho serà més”, explica Marc Santos, responsable de la funerària Monserdà, de Mollet.
“La sensibilitat de les famílies és molt alta perquè hi va haver molts serveis que no es van poder fer”, coincideix Mons. Amb tot, creu que les alertes donades per la situació actual de rebrot de la pandèmia poden frenar algunes persones. “Si no hi hagués hagut aquest rebrot, ara potser hi hauria més gent.”
La pandèmia, en canvi, no ha provocat grans canvis en el percentatge d’incineracions, que ha anat creixent de forma progressiva en els darrers anys, respecte al d’inhumacions. A Monserdà, les incineracions representen el 47% dels serveis. A Cabré Junqueras, estan meitat i meitat.
Tampoc hi ha hagut alteracions significatives en el lloc per fer els actes de comiat. A Monserdà, el 80% d’aquests actes es fan als tanatoris “per comoditat de les famílies”, comenta Santos, independentment de si són religioses o no. El 20% es fan a les esglésies. Mons destaca la diferència entre les poblacions més grans i els pobles petits, on no hi ha tanatoris. “Les famílies prefereixen anar a la parròquia perquè és més fàcil per als familiars o coneguts del poble.”
Les funeràries van oferir la possibilitat de fer cerimònies de comiat a posteriori, a partir del moment que van acabar les restriccions. Se n’han anat fent, sobretot durant els mesos d’estiu, quan no hi havia limitacions d’aforament. També s’han aliat amb la tecnologia. Monserdà, per exemple, ja havia instal·lat pantalles a l’exterior d’algunes sales de vetlles que permeten projectar fotos i missatges que envien familiars o coneguts des del mateix tanatori i des de casa. Cabré Junqueras ofereix l’opció de transmetre els actes de comiat en streaming.
Ara, amb l’aforament limitat al 30% als oratoris i sales de vetlla, també fa que algunes famílies optin per no fer vetlla al tanatori. “De vegades, acaba essent contraproduent perquè llavors la gent va a casa dels familiars directament i es concentren més persones. Aquí nosaltres tenim cura dels aforaments”, explica el president d’Asfuncat. També hi ha famílies que no fan difusió de l’hora dels actes de comiat per assegurar que hi podran assistir tots els familiars.
{{ comment.text }}