El Tribunal Suprem rebutja suspendre de forma cautelarissima l’indult a Turull i a la resta de presos de l’1-O

La Sala del Contenciós-Administratiu rebutja la pretensió de Cs de deixar sense efecte els indults immediatament

La Secció Cinquena de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem ha desestimat aquest dilluns la petició de Cs de suspendre de manera cautelaríssima els indults als líders independentistes condemnats per l’1-O.

Els magistrats conclouen que no es donen les condicions d’urgència especial que justificarien deixar en suspens els indults de manera imminent i sense escoltar les parts. Els jutges, però, ordenen que la petició de Cs perquè se suspenguin els indults es tramiti pel procediment ordinari, i donen un termini de cinc dies a l’Advocat de l’Estat perquè formuli al·legacions. El Suprem té pendent de resoldre una petició de Vox en la mateixa direcció.

Cs i Vox havien demanat al Suprem que deixés sense efecte els decrets del govern espanyol que concedien l’indult als nou presos independentistes de manera ‘cautelaríssima’, és a dir per la via de la urgència i sense esperar a escoltar el criteri de les parts abans d’adoptar una decisió.

Els magistrats responen a Cs que aquesta petició “no sembla que prengui degudament en consideració el fet que estem en presència del dret fonamental a la llibertat de tota persona, reconegut i garantit a l’article 17 de la Constitució, del que ningú pot ser privat tret dels casos i la forma previstos en la llei, és a dir de la corresponent resolució judicial que doni cobertura legal a la privació de llibertat dels condemnats”.

A més, recorden a Cs que un cop la cobertura judicial a l’empresonament ha desaparegut fruit de l’indult del govern espanyol, “la llibertat ha de ser immediata” i l’ha de dur a terme el tribunal sentenciador, és a dir, el mateix Tribunal Suprem.

També rebutgen l’argumentació de Cs sobre la necessitat de suspendre els indults davant la “possibilitat” que els líders independentistes fugin de l’acció de la justícia o “continuïn l’acció delictiva”, perquè a criteri dels magistrats no hi ha “cap justificació que permeti apreciar la materialització immediata d’aquest risc”.

Per tant, segons el Suprem, els arguments de Cs “difícilment es poden considerar suficients per acreditar la concurrència de circumstàncies d’especial urgència que justifiquin el sacrifici del principi de contradicció”.

La sala rebutja adoptar la decisió de manera immediata i sense escoltar les parts, però no es pronuncia sobre el fons de la qüestió. Per això ordena tramitar la petició de Cs pel procediment ordinari, i concedeix un termini de cinc dies a les parts perquè es pronunciïn.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 135 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't