La pedrera de Can Margarit, a Bigues i Riells, no es podrà ampliar. Després d’un llarg conflicte urbanístic i ambiental, el Tribunal Suprem ha invalidat els acords urbanístics entre l’empresa que explotava la pedrera, el grup Clapé, i la Generalitat per ampliar l’àrea extractiva. L’alt tribunal confirma els termes d’una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va atendre els arguments d’una demanda veïnal contra l’ampliació.
La resolució del Suprem no admet nous recursos i, a més de ratificar la sentència del TSJC, obliga les empreses que van presentar el recurs de cassació -Business Park BCN, SL, Canteras J. Clapé, SL, i la Generalitat de Catalunya a assumir les costes processals.
La fermesa de la resolució ha provocat la primera reacció de l’equip de govern -que s’havia mostrat contrari a l’ampliació de la pedrera-. En un comunicat, el govern municipal ha avançat que farà tràmits per qualificar els terrenys previstos per a l’ampliació de la zona extractiva de Can Margarit amb “una clau que respecti els seus valors ambientals i impedeixi definitivament els usos extractius”.
Aquesta era la conclusió que s’extreia de la resulució del TSJC quan, el 2015, va estimar el recurs d’un grup de veïns contra l’acord del grup Clapé i la Generalitt per ampliar l’àrea extractiva de can Margarit. La sentència obligava l’Ajuntament a aprovar, en exercici de les seves competències, una nova qualificació per a Can Margarit.
La sentència posa punt i final a un conflicte que arrenca de l’any 2002. Llavores el govern de CiU havia denegat l’aprovació de pla parcial de la zona industrial de Can Margarit que havia presentat el grup Clapé. L’any 2005, el mateix govern i el grup Clapé havien acordat l’ampliació de la pedrera.
{{ comment.text }}