La sala social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebutjat declarar la nul·litat dels acomiadaments de dos dels treballadors que hi havia al cinema L’Esbarjo, a Cardedeu. La resolució, però, confirma que els acomiadaments van ser improcedents, com havia dictaminat en primera instància el Jutjat Social número 3 de Granollers el desembre de 2018.
La decisió del TSJC tampoc no accepta la pretensió dels treballadors que reclamaven que l’acomiadament fos efectiu des del 13 de juliol, i no des del 2. Això els hauria permès cobrar el sou d’aquests 11 dies, quan van seguir anant a la feina tot i que ja se’ls havia notificat l’acomiadament.
La sentència d’aquest juny confirma els fets que el jutjat social de Granollers va donar com a provats en primera instància. En aquesta resolució inicial, es declarava la improcedència dels acomiadaments practicats i es condemnava l’Ajuntament i l’empresa adjudicatària del servei a escollir entre readmetre els treballadors o acomiadar-los i pagar-los les indemnitzacions fixades. Van optar per la segona opció.
A banda, la resolució del jutjat social conclou que va existir una cessió il·legal de treballadors perquè l’empresa externa per la qual treballaven “mai no va posar en joc la seva estructura i organització per desenvolupar l’activitat de cinema”. “Ha estat el mateix Ajuntament qui ha estat desenvolupant aquest servei a través dels seus propis mitjans, i l’empresa s’ha limitat a facilitar la mà d’obra necessària per al desenvolupament del servei concedit i posat en pràctica per l’Ajuntament com a titular del servei”, recull la sentència.
A la vegada, afegeix que no és la primera vegada que “l’Ajuntament és condemnat per una cessió il·legal de treballadors” i que hi ha altres procediments judicials oberts pel mateix procés. Per això, “podent constituir una infracció administrativa”, el jutjat aposta per “donar trasllat a l’autoritat perquè adopti les accions que estimi oportunes”.
L’Ajuntament de Cardedeu va fer una primera lectura “positiva” de la resolució. En un comunicat emès aquest dilluns, deia que la resolució desestima les pretensions dels recurrents i considera correcta la decisió municipal d’iniciar un procés selectiu de noves places de personal públic. L’Ajuntament afegia que, durant tres anys, ha intentat trobar una solució pactada entre les parts sense que s’arribés a un acord perquè les pretensions dels treballadors depassaven les possibilitats pressupostàries municipals.
Segons afirmaven fonts municipals, la sentència demostra la bona fe del consistori “en contractar altres treballadors en condicions similars i que sí que es van avenir a passar un procés selectiu”. El govern municipal recorda que la pretensió era “regularitzar una situació contractual vençuda, adequar-la a la normativa vigent i internalitzar el servei”.
{{ comment.text }}