El Vallès Oriental va perdre un 7% de les empreses l’any passat

La pèrdua de teixit empresarial va ser més moderada a la comarca que a la resta del país, segons un informe de la Cambra de Comerç

L’impacte de la Covid-19 sobre l’estructura empresarial i sobre l’afiliació laboral va ser sever al Vallès Oriental, però la comarca va resistir millor l’embat de la pandèmia que la resta de Catalunya. Així es conclou de les dades sobre l’evolució en el nombre d’empreses i de cotitzants que recull la Memòria Econòmica de Catalunya, que ha elaborat el Consell de Cambres de Catalunya.

El Vallès Oriental va tancar el 2020 amb 869 empreses menys que les que tenia quan va començar l’any, amb una pèrdua de teixit empresarial del 7%. Un impacte notable, però menor que el 8,4% de mitjana de la demarcació de Barcelona i del 7,9% perdut a tot el país.

L’informe recull l’evolució dels comptes de cotització (empreses) fins al tancament de l’exercici, de manera que les dades encara no reflecteixen la previsible recuperació que s’ha pogut produir en el primer semestre de l’any, marcat per unes restriccions menys estrictes que les que es van produir durant bona part de l’exercici passat.

La comarca ha mostrat més capacitat de resistència que altres àrees del país per la menor presència de sectors molt afectats per les restriccions derivades del coronavirus, especialment l’hoteler.

Aquesta evolució menys desfavorable que la mitjana del teixit empresarial també es veu reflectida en l’evolució de l’afiliació. La comarca va tancar l’exercici amb 1.189 afiliats menys a la Seguretat Social, una reducció del 0,7% respecte al final de l’any precedent que també és menys desfavorable que la mitjana del país. A Catalunya, la reducció d’afiliació va ser de l’1,9%. Al Vallès Oriental, el descens d’afiliació va afectar els col·lectius més joves (menors de 30 anys i edats entre els 30 i els 44 anys).

L’increment de l’atur durant l’any passat també va ser menys intens que a la resta del país. El Vallès Oriental va ser la segona comarca de la demarcació amb menor increment de l’atur registrat (un 22,4%, inferior a la mitjana catalana, del 28,2%).

La Memòria Econòmica de Catalunya 2020 aporta reflexions sobre l’evolució econòmica al país, en la qual destaca l’impacte desigual de la crisi pandèmica respecte a les anteriors, pel que fa a sectors afectats i distribució territorial. També reflexiona sobre l’acceleració de la requalificació del mercat laboral, la transformació digital de les empreses i la fragilitat de les finances públiques.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 491 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't