El menjador de la Fundació El Xiprer, de Granollers, no tanca per Nadal. La llar per a l’acolliment i la dignitat de les persones més desfavorides que va impulsar Mercè Riera manté les portes obertes de la casa del carrer Josep Umbert als seus usuaris habituals i serveix un àpat tradicional a base d’escudella i de paons rostits. I el mateix passa cada any pel dinar de Cap d’Any i del dia de Reis.
Està previst que hi mengin entre 60 i 70 persones, tot i que la xifra exacta no se sap fins al darrer moment.
Els usuaris no estan sols perquè aquests dies “tampoc falten els voluntaris”, celebra Mercè Riera. Com cada dia, hi ha persones que ajudaran i treballaran per acabar de preparar el dinar o parar les taules. Entre els voluntaris, n’hi ha que hi van ajudar durant el matí i marxen a dinar a casa seva. D’altres, es queden també a l’hora de l’àpat. “N’hi ha que fa força anys que venen”, explica Riera. Alguns, fins i tot, potser només fan el voluntariat en algun d’aquests dies tan especials. “Gràcies a Déu, els voluntaris no ens fallen mai”, indica Riera, que fa el dinar de Nadal de la seva família amb la resta de persones que van a El Xiprer.
Sovint, aquest dia també és un moment de retrobament amb persones que, en algun moment, han necessitat l’ajuda d’El Xiprer i s’hi acosten i participen en el dinar. “Alguns tenen família i aquest dia no venen però d’altres no en tenen i nosaltres som la seva família. És un dia maco també”, explica. L’escudella i els paons sencers rostits “que fan festa”, afirma. “El dinar de Nadal és senzill”, afegeix. Per postres, hi haurà torrons.
Lots de Nadal
El Xiprer també dona lots de Nadal a les persones que hi van cada dia a esmorzar o dinar. Inclouen un parell de barres de torró, neules i altres productes com conserves de fruita en almívar que els arriben de donacions. “Els muntem en funció d’allò que tenim”, explica Natàlia Sanchis. No hi cap tipus de beguda perquè al menjador d’El Xiprer mai es serveixen begudes amb alcohol.
{{ comment.text }}