Elisabet Deig: “El grip i la Covid junts enguany poden tornar a posar el sistema sanitari al límit”

Elisabet Deig, cap de servei de Medicina Internat a l’Hospital de Granollers

VIATGE AL FONS DE LA COVID
Elisabet Deig, de 48 anys, no té pèls a la llengua per reconèixer que els sanitaris estan esgotats després de cinc onades de Covid. Per això insisteix a la gent que es vacuni de grip per alleugerir la pressió als CAP i hospitals.

La Covid està tornant a pujar?
Molt poqueta cosa, molt lleugerament. Però de no tenir cap malalt fa 15 dies ara ja en tenim uns quants.

I això en un any en què haurien de tornar les angines, els refredats, les febrades, els símptomes típics del grip convencional, oi?
La temporada del grip encara no ha començat, però ja estem tractant refredats comuns. O sigui, gent que s’ha refredat fort i que són negatius als testos de Covid. Per tant, ja són aquí aquests virus. I el grip vindrà. Si continuem usant les mascaretes, podrem ajudar perquè no sigui una campanya dolenta. Però és clar que enguany coexistiran els virus del grip amb els virus de la Covid.

L’any passat, les mesures de seguretat sanitària contra la Covid van posar a ratlla el grip convencional?
L’any passat estava tothom bastant confinat i la mascareta era obligatòria arreu… Jo no recordo una prova de grip positiva a l’Hospital de Granollers.

Carai!
És que l’any passat tot era Covid. Ara, les mascaretes ja no són obligatòries al carrer, només són recomanables; s’ha obert l’oci nocturn, on les distàncies són sempre molt properes… Els mecanismes de defensa de l’any passat no els tindrem enguany. Per això hem d’intentar conscienciar la gent que també es vacuni del grip.

Qui hauria de fer-ho?
El Servei Català de la Salut recomana la vacunació del grip a un ampli grup de persones. Per als més grans de 60 anys, s’aconsella a gairebé tothom. I entre els de menys de 60 anys està recomanada per als qui tenen malalties cròniques, els que són diabètics, els que tenen problemes de la sang, tumors, persones amb problemes respiratoris o neurològics, personal que treballa a centres sanitaris o residències… Tota aquesta gent està cridada a vacunar-se.

I als infants entre 6 mesos i 5 anys?
Sobretot entre els nens i nenes que han tingut algun problema mèdic o tenen intoleràncies a medicaments o han nascut prematurs.

Té cap problema tenir les vacunes de la Covid i ara la del grip?
Cap ni un. No hi ha cap contraindicació.

Per què el grip pot fer mal?
El grip porta mort cada any, sobretot entre gent molt malalta o molt gran. El grip i la Covid junts enguany poden tornar a posar el sistema sanitari al límit un altre vegada. Pensi que els malalts de grip ingressats a l’hospital han d’estar en habitacions aïllades, i continuem tenint malalts de Covid, que també han d’estar aïllats. Si el grip es dispara, tornarem a posar el sistema sanitari al límit, tindrem pacients amb la necessitat d’UCI pel grip o per la Covid. Si aquest escenari es pot evitar amb la vacuna del grip, això ens ajudarà a superar l’hivern.

La pandèmia està deixant molt tocat el sistema sanitari?
Portem cinc onades de Covid, l’última en plena temporada de vacances, amb la gent molt esgotada i necessitada de descans. Per a nosaltres, les sortides de les onades de Covid no són fàcils. I no ho són perquè la resta de malalties no desapareixen. Hem d’avaluar si malalties que estem diagnosticant ara no ho fem de manera més tardana que abans de la pandèmia. D’això se’n parla molt poc. I també són dures les sortides de les onades perquè rebem molt flux de malalts de cop que no són Covid. Són els que haurien d’haver ingressat de mica en mica durant tot l’any i ara arriben més agrupats, just quan s’acaben les onades. Portem així des del febrer de 2020, aviat farà dos anys. Això cansa molt i provoca molt patiment. Penso que les conseqüències s’arrossegaran durant molt de temps.

Elisabet Deig, cap de servei de Medicina Internat a l’Hospital de Granollers / Griselda Escrigas

LA PREGUNTA

Té previst celebrar el Cap d’Any a fora de casa?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't