Els vuit municipis que integren els Cingles de Bertí, a cavall entre el Vallès Oriental, el Moianès i Osona, s’han conjurat per impulsar la creació d’un consorci que els permeti gestionar l’Espai d’Interès Natural de manera mancomunada.
Aquest divendres al matí alcaldes, regidors i tècnics d’aquest àmbit, s’han trobat al santuari de Puiggraciós per parlar-ne. La trobada ha estat impusada per l’Ajuntament de l’Ametlla. També hi han assistit representants de la resta de municipis que configuren l’àmbit dels cingles: Figaró, la Garriga, Bigues i Riells del Fai, Santa Eulàlia i Sant Feliu, al Vallès Oriental; Sant Quirze Safaja, al Moianès, i Sant Martí de Centelles, a Osona.
Els objectius generals acordats a la “sessió zero” de la Taula de Puiggraciós són la protecció la flora i la fauna, la lluita antiincendis o la regulació dels accessos. La gestió de l’espai, , “no pot esperar més” i reclamen la implicació de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
“La qualitat natural de l’espai s’està degradant pel canvi climàtic i la seva manca de gestió”, alerta l’alcalde de l’Ametlla del Vallès, Jan Santaló.
El projecte del futur consorci és encara molt “embrionari”, segons han admès els seus impulsors, i les passes es faran “a poc a poc”. En la trobada fundacional d’aquest divendres els alcaldes s’han emplaçat “d’aquí a unes setmanes” per consensuar el manifest definitiu que permeti posar en marxa l’ens.
El primer esborrany parla d’aspectes generals i ara cada ajuntament hi haurà d’afegir propostes d’acord amb la seva singularitat. També es vol trucar a la porta d’administracions supramunicipals i incloure-hi el santuari de Puiggraciós, que queda, per pocs metres, fora del Pla d’Espai d’Interès Natural (PEIN) dels cingles.
Els alcaldes han explicat que la manca d’un organisme que els aglutini fa que la “solidaritat” i el treball conjunt sigui més complex: “Cada ajuntament s’espavila”, ha etzibat Santaló. L’alcalde de l’Ametlla ha detallat que en molts casos s’actua per fets sobrevinguts: “Som reactius i volem ser proactius”.
La figura del Parc Natural, en segon terme
La creació del nou consorci dels Cingles de Bertí com a eina de gestió és la més “eficient” que han recomanat els experts que han assessorat els ajuntaments en aquest afer. Tot i que inicialment es va proposar la creació d’un organisme en format de Parc Natural, finalment s’ha deixat per a més endavant.
Santaló ha detallat que la certificació de Parc Natural és “més lenta” i els alcaldes volen poder actuar amb més celeritat. “L’ambició hi segueix sent, però ens havíem de posar ja d’acord per abocar-hi recursos de manera conjunta i ser més eficients en la gestió dels Cingles de Bertí”.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't