Els ajuntaments ultimen projectes per optar als fons europeus contra la Covid

Mollet impulsa, entre d’altres, un projecte de remodelació del polígon de Can Magarola

Diversos ajuntaments vallesans estan acabant de definir aquests dies els projectes que proposaran per optar a les subvencions del fons Next Generation de la Unió Europea. Tot i que la mateixa UE encara ha de concretar els termes de la convocatòria, diferents consistoris ja han aprofitat el temps per detectar les principals necessitats en matèria de medi ambient i transició digital.

El de Mollet és un dels ajuntaments que a hores d’ara té més ben definida la seva proposta de cara als fons europeus. “Estem treballant al voltant de tres eixos estratègics que formen part del full de ruta municipal de cara als propers anys, amb l’objectiu de modernitzar i actualitzar la ciutat”, apunta la regidora d’Economia i Serveis Territorials, Mireia Dionisio.

El més ambiciós d’aquests tres eixos és el projecte d’adequació del polígon industrial Can Magarola. “La idea és reconvertir-lo en un nucli econòmic intel·ligent, innovador i cent per cent verd. També fer-lo més atractiu de cara a la captació de noves empreses. Això passa per millorar-ne els accessos, les infraestructures i les connexions de fibra òptica i 5G. També treballarem aspectes com l’eficiència energètica amb la construcció d’un parc fotovoltaic, i fomentarem la mobilitat sostenible tot ampliant la xarxa de transport públic, instal·lant carregadors de vehicles elèctrics i implementant una xarxa de carrils bici”, afirma Dionisio.

El segon eix estratègic té a veure amb la transició ecològica i social al conjunt de la ciutat. Entre d’altres, preveu la rehabilitació tant d’habitatges com d’equipaments municipals. “En cada actuació es tindran en compte criteris com l’eficiència energètica. L’objectiu és instal·lar sistemes de captació d’energia solar a tots aquells edificis que es rehabilitin. Aquest eix també engloba un paquet d’actuacions pensades per reduir la pobresa energètica a la ciutat”, afegeix la regidora.

El tercer eix és la digitalització del municipi. “Volem convertir Mollet en una Smart City. I això passa per dinamitzar els equipaments i els serveis municipals a partir dels recursos que ens ofereixen les Noves Tecnologies, també per la reducció de l’escletxa digital i l’aposta per la internet de les coses. Plantegem la digitalització d’infraestructures com el sistema de rec de la ciutat.”

També l’Ajuntament de la Garriga està treballant en diferents projectes susceptibles de ser finançats pel fons de rescat impulsat per la UE amb motiu de la pandèmia. “Com que la convocatòria encara es troba a les beceroles, no acabem de tenir clar quins projectes s’hi podran presentar i quins no. Però a hores d’ara estem treballant diverses propostes en l’àmbit de la sostenibilitat i la transició energètica que haurien de poder encaixar-hi”, explica la regidora d’Urbanisme, Via Pública i Medi Ambient, Neus Marrodán.

D’entrada, el consistori s’ha proposat instal·lar plaques fotovoltaiques a l’Escola Municipal de Música, a l’Auditori Municipal i al Casal d’Avis. “Són tres actuacions que s’emmarquen en el foment de l’eficiència energètica als equipaments del municipi. Prèviament ja hem instal·lat sistemes de captació d’energia solar en punts com el pavelló esportiu de Can Noguera amb el suport econòmic de la Diputació. Esperem poder completar aquesta línia d’actuació a través dels fons europeus”, afirma la regidora.

Encara en l’àmbit de l’eficiència energètica, l’Ajuntament de la Garriga preveu rehabilitar el pavelló d’esports de Can Violí amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques i una nova caldera. També se’n renovarà l’enllumenat i s’hi canviaran les aixetes. “Tot i que encara no coneixem les línies mestres del fons Next Generation, entenem que actuacions com aquesta hi poden tenir cabuda”, explica Marrodán.

Finalment, la Garriga vol optar a una subvenció europea amb un projecte de mobilitat sostenible que preveu, entre d’altres, la digitalització i el control telemàtic d’aparcaments municipals com el de la Sínia. En aquest mateix punt s’hi instal·larà també un dels dos nous carregadors de vehicles elèctrics que preveu incorporar el municipi, en substitució del que ja s’hi va col·locar anys enrere. “Ha quedat antiquat”, reconeix la regidora. El segon estarà situat al pavelló de Can Noguera. “També està prevista la compra d’un vehicle elèctric per donar servei al personal de l’àrea de Territori de l’Ajuntament”, conclou Marrodán.

L’Ajuntament de Caldes, d’altra banda, va presentar setmanes enrere el projecte de construcció d’un bloc d’habitatge públic per a joves seguint criteris d’eficiència energètica. “Tindrà un consum gairebé nul i estarà construït amb materials reciclats com ara contenidors marítims reciclats i reutilitzats. Per tant, creiem que és susceptible de ser subvencionat”, afirma el regidor d’Habitatge, Sostenibilitat i Ecologia, Jordi Martín.

Caldes també projecta la creació d’una comunitat energètica. “L’objectiu és que els propis ciutadans es converteixin en productors de l’energia que ells mateixos consumeixen a través de la instal·lació de plaques solars en habitatges i espais comunitaris. És una proposta que encara cal acabar de concretar, però la nova legislació europea en aquest àmbit ens obre moltes portes”, apunta Martín, que apunta al fons Next Generation com “una oportunitat de fer municipis més sostenibles”.

Hub de turisme al Baix Montseny

Tres ajuntaments del Baix Montseny –Sant Celoni, Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera– optaran a una subvenció europea per la creació d’un hub de turisme sostenible. Sant Celoni, d’altra banda, se centra en la creació de recursos turístics que “reforcin la capitalitat del bosc”, segons fonts municipals.

Ajuntaments com els de Granollers i Cardedeu encara no han concretat quins projectes presentaran a la convocatòria.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 189 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't