A la comarca es van fer un total de 1.419 enllaços matrimonials, un 6,3% menys que l’any anterior, dels quals només 166 es van fer per l’església. És la xifra més baixa de la història i suposa una caiguda de quatre punts respecte de l’any anterior, ja que el 2012 encara van passar per l’església un 15,9% de les parelles.
L’estadística reflecteix una caiguda sostinguda dels casaments religiosos en els darrers 25 anys –vegeu gràfic adjunt– que es va intensificar amb el començament del segle. Així, l’any 1989 encara es feien per l’església un 77,6% dels casaments a la comarca i la xifra s’havia reduït al 44% l’any 2004 i al 17,6% l’any 2010. El nombre total de casaments també s’ha reduït a partir del màxim històric que es va assolir l’any 1998, amb 2.032 unions.
Per al rector de Granollers i vicari episcopal del Vallès Oriental del bisbat de Terrassa, Lluís Pou, les raons que expliquen la davallada són diverses, però apunta a la reducció global dels matrimonis i a la “secularització” de les persones que estan en edat de casar-se, entre els 25 i els 50 anys. La crisi econòmica també té la seva influència, tot i que el rector recorda que, de fet, el cost estricte de la cerimònia, sigui civil o religiosa, és molt baix.
{{ comment.text }}