Els cellers vallesans tenen una collita de bona qualitat, però inferior per la sequera

Els principals elaboradors de vi del Vallès Oriental, inclosos en la Denominació d’Origen Alella, estan en plena verema i estimen que la collita d’aquest any és d’una qualitat molt bona, tot i que, arran de la sequera, la quantitat serà inferior a la d’una anyada considerada normal.


El 9 Nou
20/09/2016

La reducció se situarà entre el 10 i el 30%, segons els sectors, però, amb tot, encara superarà la de l’any passat, que es va veure molt afectada no només per la manca de pluja sinó també per una glaçada tardana a la primavera.

El celler més important de la comarca i de tota la DO, Raventós d’Alella, a Santa Maria de Martorelles, va començar la verema a mitjan agost i preveu acabar-la en totes les varietats, a finals de setembre. Calcula que recollirà entre un 10% i un 15% menys de les aproximadament 800 tones que recull de mitjana. “Portem dos anys seguits de sequera i l’any passat, la collita ja va ser molt escassa, al voltant del 30% inferior a la mitjana.

Aquest any serà una mica superior, entre un 10 i un 15% per sota del que és habitual”, explica Teresa Soler, enòloga i directora de màrqueting del grup Gleva Estates, al qual pertany el celler Raventós d’Alella. La qualitat, en canvi, serà bona. “A finals de juliol va ploure i això va anar bé per a la maduració de les varietats que es veremen a finals d’agost, com el pinot noir, chardonnay o macabeu. La poca pluja ha tingut un efecte positiu en la sanitat del raïm, perquè s’ha reduït la humitat i, per tant, els atacs de fongs com el mildiu i l’oïdi”.

Aquests dies, Raventós d’Alella ha acabat d’entrar al celler de Can Matons, a Santa Maria de Martorelles, el raïm dels proveïdors externs per fer vi base de cava i començarà la collita de les vinyes pròpies amb varietats com la pansa blanca per elaborar els vins tranquils. En conjunt, el grup gestiona unes 200 hectàrees de vinya en els termes de Martorelles, Sant Fost, Santa Maria de Martorelles, la Roca i Montornès. Bona part són pròpies i la resta prové de proveïdors externs, petits pagesos que conreen parcel·les de vinya seguint els criteris que marca l’empresa.

20% D’EXPORTACIÓ

De les aproximadament 500.000 ampolles de vi i cava que es comercialitzen cada any, un 60% es destina al mercat català, un 20% a la resta de l’Estat i un 20% a l’exportació a països com els EUA, Alemanya, el Regne Unit, Holanda, la Xina o el Japó. Les vendes han tingut un comportament ascendent en els darrers anys i l’empresa confia que es mantingui la tendència, incidint especialment a potenciar el mercat exterior. Les principals marques del vi Raventós d’Alella són pansa blanca, galàctica –fet amb pansa blanca fermentada en dipòsit de formigó en forma d’ou– i Allier, fet amb chardonnay fermentat en bóta. Pel que fa als caves, elabora les marques Parxet i Titiana. Darrerament ha llançat tres noves marques de vi: Tina 9 i Tina 20, fets amb raïms de Valldoriolf i Sant Fost i Santa Maria, fet a partir de vinyes velles.

Raventós d’Alella és un dels set cellers del grup Gleva Estates, que encapçala Ramon Raventós. La resta són Parxet, a Tiana (el Maresme), Mont-Ferrant (la Selva), Titiana (Tiana), Tionio (Ribera del Duero), Basagoiti (Rioja) i Portal del Montsant, de la DO Montsant, a la comarca del Priorat.

El Celler de Can Roda, també al terme municipal de Santa Maria de Martorelles, també ha patit els efectes de la sequera. Enric Gil, enòleg, calcula que la verema serà al voltant del 30% inferior al que és normal, però coincideix que la qualitat serà molt bona. “El raïm és molt sa”.

Aquest petit elaborador, dins de la DO des del 2010, controla unes quatre hectàrees de vinya, tres de les quals a tocar de la casa pairal i la resta prop del poble, amb ceps de més de 80 anys. Per cobrir les demandes de comercialització també compra raïm a petits productors. La gran majoria de la producció de raïm blanc és pansa blanca i la resta es reparteix entre moscatell de gra petit i chardonnay. Les varietats negres són merlot, syrah, garnatxa negra i cavernet.

Gil calcula que la producció d’aquest any serà d’entre 35.000 i 40.000 quilos que es traduiran en unes 28.000 o 30.000 ampolles de marques com Can Roda o l’escumós Gran Minguet. El celler projecta ampliar la superfície de vinya en els propers anys amb unes quatre hectàrees noves prop de la casa. El seu mercat principal és la mateixa comarca i el Maresme, però comença a introduir-se a Barcelona i Girona i una petita part va a l’exportació.

“Serà un any excepcional” diu Joan Plans, del celler Serralada Marina, de Martorelles, que és el més optimista pel que fa a la qualitat. Ell calcula que la sequera ha reduït al 50% la quantitat de pluja que cau habitualment. Preveu recollir de 20.000 a 22.000 quilos, una xifra superior als 16.000 de l’any anterior, procedents de les tres vinyes que conrea a Sant Fost, Martorelles i Santa Maria de Martorelles, amb una superfície total de tres hectàrees. “Fem la verema molt lenta, no tenim presa”, explica. Comercialitza les marques Serralada Marina i Castellruf.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 135 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't