Un anell és l’element comú a les històries del recull Un anel, una història que ha publicat el col·lectiu Antònia Congost. Es va presentar fa uns dies al restaurant Anònims, a Granollers, en un acte que va aplegar una cinquantena de persones.
Darrere hi ha un grup d’alumnes de quart d’ESO de l’institut Antoni Cumella que participen en el programa de recerca Creació i Servei del Departament d’Educació. Han d’afrontar quatre reptes durant el curs, i el primer va ser la creació i difusió d’un llibre.
Hi han estat treballant des de setembre i ara ha donat fruit en un procés on els alumnes han estat els protagonistes des de l’inici fins al final amb la presentació a l’Anòmims i la venda dels exemplars que els ajudaran a finançar el viatge de final de curs. “És una sensació molt guai veure que hi ha un llibre amb els teus textos després de tota la feina que hi ha darrere”, va dir Marta Geijsel, una de les estudiants que va fer la presentació. “Quan van arribar els llibres i els vam poder tocar va ser una sensació molt xula”, va afegir Estela Coca.
En tot el treball, el col·lectiu Antònia Congost –van triar el nom a partir del de l’institut i prenen el riu que hi passa a costat com a referent– ha comptat amb el suport de Laia Fàbregas, escriptora i codirectora del Laboratori de Lletres, i de Joel C. Pineda, guionista i autor del llibre Julius.
“Vaig veure en els alumnes una cosa fresca, el desig d’explicar una història per primera vegada. M’han sorprès molt. Fer un llibre no és fàcil i ells ho han fet amb molt poc temps”, va dir Pineda, que els va demanar que “no es quedi aquí això”. També hi han participat els professors Raquel Terraza i Francesc Butjosa.
Una història, un anell recull 12 contes fets per set grups de quatre alumnes. “Hi hem anat donant forma entre tots”, va exposa Tyaró López. Parlen de temes que els interesses o que són propers com l’assetjament escolar, l’ablació, la prostitució, el maltractament infantil o la persecució de l’homosexualitat en determinats països. “Sobre la realitat del nostre entorn”, deia Coca.
El col·lectiu Antònia Congost són Lucía Castiñeira, Emma Chamorro, Estela Coca, Tània Coderch, Natàlia Conejo, Marta Doñate, Hatim el Mezouary, Marta Geijsel, Mussa Juwara, Ariadna Lazzaro, Jialin Li, Tyaró López, Rania Merroun, Oriol Montardit, Sohna Ngom, Anthia Ortega, Nayra Palacios, Mary Jane Parra, Carlos Pinto, Jordi Ramírez, Juan Carlos Rodríguez, Haina Sabally, Yoba Sabally, Edgar Súarez, Mohamed Tamara, Hugo Torrecillas, Carla Ventura, Abril Vizcaíno i Elena Zheng.
Ara, amb el llibre ja convertit en una realitat, el col·lectiu Antònia Congost té un nou repte per tirar endavant de manera col·lectiva: fer un programa de ràdio de 10 minuts que s’emetrà a Catalunya Ràdio.
{{ comment.text }}