Els científics han decidit no barrejar les dues poblacions –occidental i oriental– ni en el programa de cria en captivitat ni al medi on viuen. Fins ara, s’ha alliberat un total de 142 tritons. “Se n’han alliberat pocs perquè es vol estudiar la supervivència d’aquests animals i això requereix diversos anys”, explica Daniel Guinart, biòleg del Parc Natural.
Amb les dades que es tenen, les reintroduccions estan donant bons resultats. “S’ha certificat la supervivència de tritons alliberats i alguns es començaven a aparellar”.
Guinart destaca la bona feina dels centres que fan cria en captivitat des del 2007, especialment del Centre de recuperació de fauna salvatge de Torreferrussa, que va ser pioner. “Van haver de començar des de zero perquè mai s’havia criat aquest animal”. La mortalitat ha estat molt baixa –quatre exemplars– i “la productivitat va millorant”. També valora la tasca divulgativa de l’espècie al Zoo. El Parc Natural treballa ara perquè les escoles dels pobles del Montseny puguin anar-hi a veure la instal·lació dels tritons que recrea el seu hàbitat natural. “Els nanos d’aquí difícilment podran veure el tritó a les rieres”.
{{ comment.text }}