El programa Life Tritó del Montseny permetrà avançar en els estudis genètics del tritó del Montseny, una espècie endèmica del massís i que es considera que té un risc d’extinció crític perquè les seves poblacions són molt poc nombroses –uns 1.500 exemplars– i viuen en uns espais molt reduïts, uns quatre quilòmetres de torrents. S’han aconseguit recursos econòmics per fer la seqüenciació completa del seu genoma.
“Donarà una nova visió de la història evolutiva de l’espècie”, va dir Fèlix Amat, investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers en una xerrada a La Tela. També “permetrà conèixer millor la separació de les dues poblacions del tritó del Montseny” –l’oriental i l’occidental– que estan aïllades, segons es calcula, des de fa uns 125.000 anys. També de l’aïllament anterior respecte les poblacions de tritó del Pirineu.
Segons va explicar Amat, una altra de les línies de treball innovadores és en la recerca d’ADN ambiental a través de sediments i aigua dels torrents on habita el tritó. Aquesta tècnica es basa en el fet que la presència de qualsevol espècie en un ambient determinat hi deixa traces d’ADN. Això pot ajudar a calcular la densitat d’exemplars o veure quines altres espècies hi ha.
També s’està treballant per conèixer millor l’alimentació del tritó. Es farà a partir de l’anàlisi dels excrements. És possible gràcies a l’obtenció d’una quarantena de mostres de diferents animals de poblacions diferents gràcies al treball de camp. Per aconseguir-los, es va idear un recipient de plàstic que funciona com una petita gàbia on l’aigua pot entrar i sortir. Això permet que s’hi deixi durant unes hores un exemplar capturat sense perjudicar-lo fins a aconseguir els seus excrements.
Per ampliar els llocs on es pot trobar el tritó del Montseny –ara només hi ha set poblacions diferents– a partit de les reintroduccions dels exemplars nascuts en captivitat, els investigadors del Centre de Recerca i Aplicacions Forestals (CREAF) treballen amb un sistema d’anàlisi per localitzar torrents que podrien ser un bon hàbitat. De moment, la recerca es fa en espais de la conca de la Tordera on ja hi hauria pogut viure el tritó.
En aquest sentit, el Life Tritó del Montseny ha permès fer un estudi de pluviometria en diversos punts del massís i posa les dades amb relació a les oscil·lacions del cabal de torrents i rieres que es produeixen i que s’han obtingut a través de la instal·lació de punts d’aforament per saber la quantitat d’aigua que hi passa.
{{ comment.text }}