L’Agència Catalana de l’Aigua i el Consorci Besòs Tordera mantindran fins l’abril de 2020 un pla de mostreig de les aigües superficials del riu Besòs afectades per la contaminació per dissolvents derivada de l’incendi en una empresa de reciclatge de Montornès dimarts de la setmana passada. El pla també inclourà anàlisi de les aigües subterrànies i de les que hi ha a primera línia de la costat.
D’acord amb la reunió celebrada divendres passat, l’ACA ha iniciat l’execució d’un pla de xoc de seguiment operatiu. L’objectiu és veure “els efectes de la contaminacií, el seu abast, l’afecció a mig-llarg termini i la capacitat de reacció, recuperació i resiliència de l’ecosistema i les aigües subterrànies”, han explicat fonts de l’ACA i del CBT en un comunicat conjunt.
Segons s’ha donat a conèixer, es faran tres campanyes de mostreig, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i el CSIC-Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua. Es faran entre desembre, gener i abril i es focalitzaran en quatre punts del riu Besòs, en sis punts amb aigües subterrànies ien dos punts al litoral.
“Els mostrejos buscaran més d’una desena d’indicadors, relacionats tots ells amb els compostos volàtils abocats, la possible presència de compostos perfluorats, la seva afectació en peixos, l’anàlisi dels biomarcadors en sang i escates de la fauna del riu, i la toxicitat ambiental, entre d’altres”, han afegit a través d’un comunicat.
Tot plegat són temes que s’han tractat aquest dimarts en la trobada que han mantingut el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao, i el president del Consorci Besòs Tordera i alcalde de Mollet, Josep Monràs.
Millora apreciable de la qualitat de l’aigua
En un primer moment, les primeres analítiques fetes dimecres passat, l’endemà del foc, “van evidenciar altes concentracions de substàncies volàtils presents en dissolvents”. Són productes amb “una ràpida evaporació”. “Per aquest motiu, a falta de disposar de més resultats, i arran de les diverses inspeccions fetes en el riu Besòs, s’ha apreciat una millora de la qualitat de l’aigua”, expliquen els dos organismes.
D’altra banda, aquest dimarts també han acabat les tasques que ha fet l’empresa per netejar del tot el canal d’aigües pluvials a través del qual van arribar els abocaments de dissolvent al riu. El tub encara presentava restes de productes químics que, en cas de pluja, haurien pogut tornar a arribar a la llera.
Nous protocols en els sistemes de sanejament
En la trobada d’aquest dimarts, també s’ha parlat de “com s’ha de gestionar la recuperació de la biodiversitat” en el tram de 15 quilòmetres del riu afectat per l’abocament. A més, es farà un estudi dels “protocols que cal introduir en els sistemes de sanejament per minimitzar en el futur l’impacte d’aquest tipus de sinistres”.
Pla de seguiment
Un altre dels acords de la reunió ha estat la convocatòria d’una segona reunió de caràcter més tècnic, entre totes les administracions implicades per presentar i començar a treballar en totes aquestes línies d’actuació establertes. Es farà divendres a la seu del Consorci Besòs Tordera, a Granollers.
{{ comment.text }}