Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

La popular família garriguenca dels Nualart s’ha tret el seu ramat després de 60 anys. Una decisió presa durant el confinament que s’ha materialitzat en els darrers mesos. Carles Nualart, propietari del ramat, apunta que un seguit de circumstàncies van fer insostenible la situació: “Sentimentalment m’ha costat molt treure’m el ramat, però no podíem continuar així.”

Cap a finals d’abril, el pastor que se’n cuidava des de feia una trentena d’anys va decidir plegar. És en aquest moment quan van decidir buscar, sense fortuna, un substitut. Un altre dels factors que va tenir un gran pes en la decisió dels Nualart va ser la nova i difícil situació en què es troba el sector primari arran de la pandèmia ocasionada per la Covid-19.

El garriguenc, a més, afegia que els preus marcats per l’intermediari no ajuden: “Els preus que ens posa també han influït en la decisió. I cal tenir en compte que el xai s’està pagant molt baix, no es valora com caldria i se’n consumeix menys. Nosaltres havíem arribat a tenir al voltant de 700 xais, un rendiment molt alt. Aquí al poble hi havia diverses carnisseries, unes cinc, i ara en l’actualitat, no n’hi ha, ja tenen de tot, no són exclusives.”

Carles Nualart planteja un nou futur que passa per un canvi de xip total. Fins ara, gràcies al ramat d’aproximadament 450 caps, gestionaven totes les terres. Actualment, amb la seixantena d’ovelles que s’han quedat no podran assolir aquest objectiu, motiu pel qual ja treballen en una nova direcció: “Tenim molta terra que segàvem amb tot el ramat, però amb 60 ovelles no podrem fer-ho i això ens passarà factura. Però bé, has de buscar alternatives. Estem buscant la col·laboració d’un tercer per continuar conreant les terres. És a dir, trobar un pagès que tingui molta maquinària i cultivar-ho a mitges.”

D’altra banda, Nualart destaca que aquest canvi ha derivat en gestionar-ho com una granja amb el clar objectiu d’intentar tramitar la venda ells directament. “Volem tenir una cartera de clients, principalment a nivell local, i concentrar les comandes.”

Aposta per l’oli

Un altre dels fronts oberts de Carles Nualart és la producció d’oli que precisament l’any 2016 el va posicionar dins el catàleg de productors artesans del Vallès Oriental amb el seu oli d’oliva verge extra de la varietat vera, autòctona de la comarca, i de la varietat Blanqueta. “Estic fent coses a un nivell de producció molt petit, molt artesanal que, de fet, em surt a un preu desorbitat”, exposa Nualart, que també subratlla l’avantatge de ser un producte de proximitat: “Quan fas les coses ben fetes i la gent et coneix, tens esperances, aquesta coneixença entre productor i client és molt important”, conclou el productor garriguenc.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.