L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Els pagesos amb certificat ecològic creixen un 19% en tres anys al Vallès Oriental

L’increment més gran es produeix en les activitats de transformació certificades

La xifra de productors amb certificació ecològica registrats i reconeguts pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) ha augmentat en els darrers tres anys al Vallès Oriental.

En concret, segons les dades que publica l’autoritat única de control de la producció agroalimentària ecològica de Catalunya, s’ha passat dels 96 operadors que hi havia a finals de 2017 als 114 de finals de 2020, la dada més actualitzada. És un 19% més.

En el cas de la ramaderia, l’augment també és considerable perquè es passa d’11 a 16 ramaders amb certificació ecològica. Sumats els dos sectors, la pujada és del 21%.

En xifres absolutes, però, el gran creixement es registra a la indústria agroalimentària certificada com a ecològica, que suma 56 noves activitats en tres anys: de 120 a 176. És un 47% de pujada.

Al Moianès, el creixement es concentra en la ramaderia amb 14 noves activitats que guanyen el segell ecològic en tres anys (de 12 a 26). La pujada dels operadors és més reduïda (de 32 a 33). I, en el cas de la indústria agroalimentària, perden dues empreses certificades (de 56 a 54).

L’increment dels operadors, ramaders i de la indústria agroalimentària amb certificació ecològica s’explica perquè el consumidor demanda aquest tipus de producte. “Hi ha un mercat que ho demana”, diu Rosa Pruna, presidenta d’Asaja.

Per Àlex Valiente, conseller comarcal de Productes de la terra i regidor a la Garriga, “arran de la pandèmia la gent es va adonar que era necessari anar a buscar els productors de proximitat i va veure que cal donar valor al seu producte”.

Jordi Puig, de l’empresa L’Espigall, que assessora pagesos per impulsar la transformació cap a l’agricultura ecològica, considera que “l’agricultura ecològica et pot diferenciar i pot aconseguir un espai al gran mercat de l’àrea metropolitana de Barcelona” en un moment en el qual “la gent està farta de menjar coses que no tenen gust de res”.

Amb tot, alerta que l’agroindústria “ha posat l’ecològic a les grans superfícies” de distribució. “Vas a qualsevol gran supermercat i trobes producte ecològic. Ara ja no és un nínxol de mercat exclusiu dels petits productors. Hi ha producte que és ecològic però pot ser insostenible perquè pot venir de qualsevol racó del món. Pots comprar un producte ecològic però el seu impacte ambiental pot ser molt gran.”

Per això, Puig ressalta valors que aporten la proximitat i la cura del paisatge i de la biodiversitat que donen els productors locals” i que es podrien visibilitzar amb un nou certificat que ho posés en valor. “La gran distribució va a buscar el producte ecològic allà on vol. “És important que se sàpiga què es compra però també d’on ve”, coincideix Rosa Pruna, d’Asaja, que han impulsat el distintiu Km 0.

De fet, Puig posa mesura a la lectura positiva del creixement de les certificacions ecològiques: “La producció ecològica a la comarca no creix o creix poc perquè té un sostre. Les terres són les que són. El sector de la transformació creix molt més perquè hi ha molta més indústria alimentària a Catalunya que a la resta de l’Estat.”

Amb aquest creixement, hi ha “noves indústries” que se situen “en un lloc on ja hi ha un ecosistema” d’aquest sector que els és favorable per desenvolupar-se perquè hi troben altres operadors necessaris com la logística. Però no vol dir que el producte ecològic que transformin sigui produït en la proximitat.

El sector ramader també fa el pas

Pruna ressalta que aquests darrers anys el sector ramader ha començat a obtenir certificacions de producció ecològica. “El sector lleter o el de la carn de vaquí són sectors on costa molt fer producció ecològica. També representa un esforç econòmic important però s’ha vist que els paguen millor el producte.

Dels que s’hi han passat, no en surt cap.” “Sense el segell, la feina és la mateixa i es paga a la meitat”, explica Jerusa Chaparro, presidenta d’Agromosaic, una associació impulsada per set negocis. “El segell t’autoexigeix a tu mateix i, a la vegada, dona confiança al client”, diu Chaparro, que també defensa la proximitat i la sostenibilitat com a valors per afegir al producte ecològic.

Molta paperassa

Aconseguir i gestionar la certificació ecològica representa un gran esforç de paperassa. “Hi ha queixes per l’elevada burocràcia que hi ha. El sistema té coses que es podrien millorar perquè obliga a fer molt paperassa i la gent de pagès ja té prou feina. Han de portar molts controls i no és fàcil”, comenta Rosa Pruna. “El segell porta feina i la burocràcia és feixuga”, admet Jerusa Chaparro.

LA PREGUNTA

Té previst celebrar el Cap d’Any a fora de casa?

En aquesta enquesta han votat 88 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't