Els pagesos reben amb precaució l’anunci del decret de renovables

La Generalitat ha fet un nou decret de renovables

Els representants de les organitzacions agràries del Vallès Oriental han rebut amb esperança, però amb precaució, l’anunci del nou decret sobre energies renovables que ha fet aquest dimecres el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

En els darrers mesos, pagesos i ajuntaments del Vallès Oriental havien mostrat la seva oposició a alguns projectes de grans parcs fotovoltaics que es planificaven en terrenys no urbanitzables. N’hi havia a les Franqueses, la Garriga, Cànoves i Samalús, Cardedeu, Sant Antoni de Vilamajor, Llinars, la Roca, Lliçà de Vall o Caldes.

Rosa Pruna, de Llerona, presidenta d’Asaja Barcelona, alerta que, abans de pronunciar-se definitivament sobre el decret que prepara la Generalitat i que s’aprovarà, previsiblement en la reunió del govern de dimarts vinent, “cal llegir la lletra petita”.

Malgrat tot, Pruna hi veu alguns elements positius. “El que ens fa tenir esperances és que el decret mirarà d’evitar errors anteriors, com per exemple acumular les instal·lacions d’energies renovables en una part del territori i lluny del lloc on es consumeix la major part de l’energia.

També és positiu el fet que es contempli la possibilitat d’implantar aquestes instal·lacions en terrenys urbanitzables i que no es permeti en el terrenys d’alt valor agrari, d’acord amb la Llei d’Espais Agraris. Hi ha molts polígons industrials amb espais desocupats que es podrien fer servir.”

En aquest sentit, Pruna creu que cal aprendre del que ha passat amb el Brexit. “Hem vist com els supermercats de Gran Bretanya estaven buits perquè no s’hi produeix prou i és important apostar per la sobirania alimentària.”

També considera que es positiu el fet que el decret plantegi informar i comptar amb el territori abans de prendre decisions sobre la ubicació, així com l’anunci que es crearan oficines comarcals d’energies renovables. “És important per informar i assessorar els ajuntaments”, diu. Pruna conclou que les renovables són necessàries “però amb el consens del territori”.

Per la seva banda, Jordi Rosàs, membre de la coordinadora comarcal d’Unió de Pagesos, afirma que “sembla que, com a mínim, hi ha disponibilitat per escoltar la gent. Ara bé, que se li faci cas, és una altra història. En tenim els nostres dubtes”.

El decret de renovables ofereix un paper més actiu de la ciutadania en tot el procés, obliga els promotors a informar prèviament la població de la zona afectada i fer una oferta de participació de com a mínim el 20% en el projecte i comptar amb el compromís d’almenys la meitat dels propietaris de la superfície afectada.

Un altre aspecte rellevant del decret és que s’actualitza el tipus de sòls on es poden promoure projectes d’energies renovables que ja no seran únicament no urbanitzables. I es prioritzaran les instal·lacions que connectin a mitjana tensió inferiors a 5MW, i promoguin un model d’autosuficiència energètica compartida.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't