Els pous de Gallecs estan en situació crítica

Els pous de l’espai natural de Gallecs estan en situació molt crítica i amb dificultats per poder abastar d’aigua, tant per a ús domèstic com pel reg de l’horta.

El 9 Nou
11/09/2016
Mollet del Vallès

En un comunicat emès aquesta setmana, l’Institut Català del Sòl (Incasòl), del qual depèn Gallecs, diu que “la capa freàtica no té prou capacitat per subministrar aigua a tots els usuaris en les condicions actuals de consum i reg”.

La baixada dels nivells dels pous, que s’ha accentuat aquest estiu després de tres anys de pluges escasses que no han permès recuperar el nivell de la capa freàtica, ha provocat la reacció dels veïns. En una assemblea que van fer el dia 28 d’agost, van acordar un seguit de reclamacions, entre les quals hi ha l’execució immediata d’un projecte de xarxa de subministrament d’aigua potable, que, segons diu el president de l’entitat, Pol Ansó, està redactat fa anys. “L’any 2010 es va fer un estudi i fins i tot hi ha un pressupost aproximat de 800.000 euros per fer una xarxa des dels dipòsits de Santa Perpètua. Només volem el mateix que tenen altres nuclis de població; una xarxa d’aigua potable”, deia Ansó en una reunió amb veïns aquest dimarts.

Segons Ansó, el problema afecta el centenar de famílies que viuen a Gallecs i no és nou. “L’any passat ja hi va haver problemes en algunes cases, però aquest any hi ha més gent afectada. Al juliol ja es van quedar alguns pous sense aigua, però s’anaven recuperant. Ara, alguns ja no es recuperen. No volem estar un altre any patint”.

Com que no disposa d’aigua potable, el centenar aproximat de famílies que viuen a Gallecs obtenen l’aigua per al reg i per a ús sanitari de pous, però han de comprar l’aigua de boca. Alguns expliquen que han restringit al màxim l’extracció. “Quan posem la bomba, al cap de mitja hora ja no hi ha aigua i hem d’esperar que es recuperi. Només posem una rentadora a la setmana”, diu una veïna. “Ja no rego les flors. Les he arrencat totes”, explica una altra. Altres expliquen que han deixat de regar l’hort i que han perdut una gran part de la collita.

DIPÒSIT D’EMERGÈNCIA

El comunicat dels veïns també reclama un sistema temporal d’aprovisionament d’emergència. En aquest sentit, aquesta mateixa setmana el consorci ha instal·lat un dipòsit de mil litres de capacitat i un sistema de bombament a la casa que presenta més problemes, Can Roca, on viuen dues famílies amb un total de nou persones. D’altra banda, l’Incasòl ha donat resposta a la demanda dels veïns, que reclamen que s’auditin i es publiquin les xifres reals de tots els consums d’aigua. En aquest sentit, l’Incasòl explica que s’ha encarregat la redacció d’un estudi hidrològic per mesurar l’estat de la capa freàtica que abasta el territori i establir quines mesures es poden adoptar per garantir el subministrament.

Més a curt termini, el Consorci de Gallecs, conjuntament amb els ajuntaments que en formen part (Mollet, Parets, Lliçà de Vall, Montcada, Santa Perpètua i Palau-solità i Plegamans), treballen en la redacció d’una nova ordenança per a l’ús racional de l’aigua que inclourà, entre altres mesures, la implantació del reg per goteig, sistemes de baix consum als habitatges, comptadores digitals a les edificacions, pous i punts de reg agrícoles, tant professionals com recreatius, la recollida i acumulació d’aigües pluvials i la prohibició de l’ús de l’aigua dels pous per omplir piscines. L’existència de piscines va ser un dels fets que, segons els veïns, els va retreure el regidor delegat de Gallecs, Josep Maria Garzón, en la reunió que van tenir el dia 2 d’agost. Pol Ansó diu que les piscines s’omplen només un cop i que, a més, “algunes s’han reconvertit en basses de reg”.

Els veïns plantejaran les seves reclamacions en una reunió que tenen previst mantenir amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, el dia 21.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 194 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't