L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Els preus baixos aboquen el sector lleter a una onada de tancaments

La granja de Can Tramuntet, a Sant Antoni, és una de les que es planteja aturar l’activitat

El futur de l’explotació lletera de la granja de Can Tramuntet, a Sant Antoni de Vilamajor, està més inclinat cap al tancament que cap a la continuïtat. És un exemple més de les dificultats constants del sector en els últims anys i han convertit aquesta activitat en poc menys que residual.

Segons dades de l’organització agrària Asaja, el sector –que havia estat un dels referents ramaders a la comarca– ha passat en els últims 20 anys de 300 explotacions a poc menys d’una trentena, i no totes amb una activitat plena.

“Els nostres avis ja tenien vaques i, amb el temps, hem anat fent inversions per créixer”, relata el responsable de l’explotació de Sant Antoni de Vilamajor, Joan Bassa. “Amb els preus que s’estan pagant, aquestes inversions no es poden amortitzar. S’imposen unes condicions que porten a vendre per sota del preu de cost. És normal que els fills no vulguin continuar”, assenyala.

Des de fa anys, els preus estan congelats, poc per sobre dels 30 cèntims d’euro. “Fa 20 anys, el preu de la llet era d’entre 40 i 45 pessetes per litre, igual que el del gasoil. Ara, es necessiten tres litres de llet per pagar-ne un de gasoil”, posa com a exemple.

Can Tramuntet és una explotació mitjana, amb uns 600 caps de bestiar. Per tancar, l’alternativa seria vendre bestiar, però amb l’onada de tancaments al sector tampoc no acaba de ser viable. “No es poden ni vendre les vaques”, es queixa Bassa. Ell té 60 anys i el seu germà, 58. El fill del primer té intenció de continuar al camp, però en altres sectors en els quals hi hagi com a mínim l’opció de guanyar-s’hi la vida.

L’organització agrària apunta amb claredat als motius que porten a l’abandonament massiu de l’activitat. És una qüestió dels preus que imposa la indústria, cada vegada més concentrada, i l’escassa supervisió legislativa dels governs.

La presidenta d’Asaja Barcelona, Rosa Pruna, remarca que l’esperança que la llei de la cadena alimentària, en tràmit parlamentari, prohibís que es compressin productes alimentaris per sota del cost de producció s’esvaeix. “Hi ha d’haver un mediador, com tenen altres països, per vetllar pels preus, perquè, si no, qui els acaba marcant és la indústria”, assenyala la dirigent de l’organització.

La situació es veu ara agreujada per l’escalada de preus, general a l’economia, i amb impacte al camp. Segons les dades d’Asaja, el preu del pinso s’ha incrementat un 30%; el de l’adob del camp, un 48%; el del gasoil, un 73%, i el de la llum, un 270%. “És inviable continuar si no es posen millors preus. Les cadenes de supermercat han apujat la llet, però les indústries no paguen als ramaders el que toca”, diu Pruna. Avança que el sector es mobilitzarà aquest mateix mes de desembre.

“La indústria s’està quedant sense llet”, assenyala Josep Ribas, president de la sectorial de la llet d’Asaja. “Han collat tant els productes que estan liquidant el sector. Les granges tenen un futur negre, però la indústria també”, alerta el ramader de Santa Maria de Palautordera. Els tancaments, com el que anuncia Can Tramuntet, s’estan succeint a la comarca.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't