Els preus dels nous lloguers queden regulats per llei a Mollet, Cardedeu i la Garriga

La normativa continua vigent a Granollers, on ja s’aplicava des de la seva aprovació fa un any

El 9 Nou
25/09/2021
Mollet del Vallès

La Generalitat ha declarat Mollet, Cardedeu i la Garriga com a àrees d’habitatge tens i, per tant, a partir d’ara, els preus màxims dels nous contractes de lloguer que se signin hauran de tenir en compte l’índex de referència vigent en aquestes poblacions. Granollers, on ja s’aplica aquesta norma des de l’aprovació de la llei 11/2020 de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatges, s’hi manté. En tots els casos, els ajuntaments van demanar ser àrea d’habitatge tens en complir els requisits.

La normativa fixa dos possibles topalls per als preus dels nous contractes de lloguer que se signin en aquestes poblacions: el preu de referència per al lloguer d’un habitatge de característiques anàlogues en el mateix entorn urbà que es pot conèixer a través de l’índex de referència de preus de lloguer que té la Generalitat i que es pot consultar a internet.

El segon és el preu de lloguer anterior actualitzat d’acord amb l’índex de competitivitat –des de 2015 té valor negatiu i, per tant, l’actualització és del 0%– en cas d’immobles arrendats en els darrers cinc anys. No es pot aplicar si hi hagués una relació de parentiu amb el llogater anterior que hagués motivat un preu més baix o si el contracte afecta un habitatge que, inicialment, estava exclòs de l’aplicació de la llei en estat subjecte a un règim especial de determinació de rendes.

Queden exclosos de la llei els habitatges nous destinats al lloguer o els que hagin tingut una gran rehabilitació. En aquests casos, la norma no els afecta fins passats tres anys des de l’entrada en vigor (fins al 23 de setembre de 2023). A partir d’aquest moment, el preu s’establirà d’acord amb el preu de referència però agafant el marge superior.

Els regidors d’habitatge de Cardedeu i la Garriga consideren que l’aplicació de la llei pot ajudar a fer reduir els preus dels lloguer als seus municipis. De fet, el Sindicat de Llogateres estima que, en el darrer any, la norma els ha fet baixar el 5,5% als municipis catalans on estava vigent. “Creiem que el preu del lloguer estava molt elevat i entenem que ser àrea amb mercat d’habitatge tens portarà a una moderació dels preus”, assegura Laia Muñoz, regidora d’Habitatge i Acció Social de Cardedeu.

“Ara mateix no trobes res a Cardedeu per menys de 600 o 650 euros. No pot ser que la gent hagi de dedicar el 40% o més del seu sou al lloguer i que hi hagi persones que hagin d’anar a viure a altres pobles perquè, tot i tenir sous que estan bé, no es poden permetre un pis aquí”, diu Muñoz, que assegura que vetllaran perquè els propietaris no deixin els pisos tancats.

Per exemple, a través de recàrrecs del 50% de l’IBI que preveuen a les ordenances. “És una absurditat que un propietari cregui que li rendeix més un pis buit que no pas tenir-lo llogat a un preu just”, sosté Muñoz.

Xavier Bernaldo, regidor d’Habitatge de la Garriga, creu que la norma permetrà afrontar les situacions més problemàtiques que es trobaven ara: “Quan un contracte venç i el propietari opta per apujar el lloguer.” En el cas de la Garriga, va ser la CUP qui va portar la petició al ple, que ho va acabar aprovant.

“Abans que regular el mercat preferíem portar a terme una sèrie d’actuacions que estem treballant”, diu el regidor, que cita el pla per construir 15 pisos de lloguer social a la plaça de la Pau, la recerca habitatges privats per a la borsa de lloguer, els ajuts econòmics per facilitar l’accés a lloguers o la recerca d’acords amb grans tenidors per a la cessió de pisos. Aquí reclamen que s’hi impliqui el Consell Comarcal.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 876 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't