L’Ajuntament de Caldes ha donat a conèixer aquest matí l’estat actual dels treballs arqueològics que s’estan portant a terme a la plaça de la Font del Lleó. Entre d’altres descobertes, aquesta actuació ha permès determinar l’existència d’una nova piscina romana, davant del museu Thermalia. És una piscina de mides lleugerament més reduïdes que les que es coneixien fins ara.
El director dels treballs, l’arqueòleg Pere Lluís Artigas, ha indicat que la feina que s’ha fet fins ara permet conèixer més acuradament la distribució de les piscines romanes i saber quina intervenció urbanística s’ha fet en aquesta zona amb el pas del segle. S’han pogut datar, per exemple, restes de l’urbanisme de la Baixa Edat Mitjana i també dels segles XV fins al XX.
La ‘natatio’ situada davant de les Termes Romanes tenia 13 metres de llargada i, justament aquest divendres, s’ha localitzat el tancament de ponent. Els indicadors assenyalen que era una de les més grans que hi havia a Catalunya i a tota la Península Ibèrica.
En la part final dels treballs, després d’haver extret les llambordes de davant de les Termes Romanes i delimitat la superfície de les altres piscines de l’època romana, es farà una fotometria que permetrà tenir una visió de com eren les instal·lacions fa 2.000 anys. La informació que s’està obtenint permetrà crear un espai amb imatges en 3D i una maqueta a escala que es podrà veure al museu Thermalia.
Visites guiades
La població podrà saber què s’ha descobert en unes visites guiades programades per al 27 de maig, que ja estan plenes. Per aquest motiu el Museu Thermàlia s’està plantejant obrir una altra jornada de visites guiades per a la setmana següent.
La intervenció acabarà a meitat de juny, quan les restes es cobriran amb una capa geotèxtil i terra, perquè al mes de juliol es puguin desenvolupar les activitats culturals previstes, com és el cas de l’Escaldàrium.
{{ comment.text }}