En marxa la nova Oficina d’Atenció Ciutadana a la Catalunya Central

El nou centre, amb seu a Manresa, apropa els serveis públics del Govern de manera presencial a prop de mig milió d’habitants de la vegueria

Manresa ha estrenat una nova Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), que permet l’accés als serveis públics de manera presencial a la població de la vegueria de la Catalunya Central, prop de mig milió d’habitants. Aquesta oficina, ubicada a la plaça del Salt número 2, se suma a les cinc OAC repartides arreu del territori que ja estaven en funcionament; a Barcelona, Cerdanya, Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre.

Amb un total de 15 treballadors públics, el centre ofereix atenció i ajuda sobre tràmits i serveis de la Generalitat amb l’objectiu de garantir l’acompanyament a la ciutadania per facilitar i fer més accessible la seva relació amb l’Administració. L’horari d’atenció és de les 9 del matí fins a les 5 de la tarda, de dilluns a divendres.

Trasllat de serveis

L’obertura de la nova Oficina d’Atenció Ciutadana a Manresa aglutina tota la informació que proporcionaven fins ara els serveis territorials de la Catalunya Central situats a la capital del Bages, per la qual cosa s’han tancat les oficines de registre d’Empresa i Treball, Educació, Territori, Salut, i Drets Socials. Tots aquests serveis han quedat ara incorporats a l’OAC.

Accessibilitat dels serveis digitals

En l’oficina de Manresa es pot demanar cita, informació o suport per accedir i fer alguna tramitació, ajut i beca, així com rebre informació dels serveis públics de la Generalitat i obtenir certificats digitals com l’IdCAT. Es consolida, d’aquesta manera, un model d’atenció inclusiu, proactiu i integral, amb l’objectiu d’aconseguir una Catalunya plenament connectada a través d’una Administració que fomenti la igualtat d’oportunitats.

En aquest sentit, el nou Model d’atenció ciutadana preveu la creació d’una oficina d’atenció ciutadana integrada i accessible en cada una de les seus o ciutats on hi ha una delegació del Govern a Catalunya, per tal d’oferir en un únic espai l’accés a la informació i l’acompliment de qualsevol tràmit. Igualment, en aquestes oficines s’hi ha de prestar l’assistència i suport en l’accés als serveis digitals a aquelles persones que poden trobar-se amb dificultats en l’ús de tecnologies.

Així mateix, segons el nou model, la cita prèvia pels tràmits deixa de ser obligatòria, tot i que és recomanable; i pròximament es farà efectiva la gratuïtat del telèfon d’informació ciutadana 012, que inclou ajuda especialitzada per a la tramitació per Internet. D’aquesta manera, les persones poden trucar i resoldre els seus dubtes o la seva incidència parlant amb una persona experta. Aquest servei inclou la possibilitat de fer una videotrucada per compartir pantalla, si és necessari, i poder donar un servei més eficaç i resolutiu.

L’apoderament de la ciutadania

En el darrer any l’Administració ha creat noves eines i serveis per fer més accessibles els tràmits digitals i facilitar l’apoderament de la ciutadania. En són alguns exemples l’assistent virtual en els tràmits, un bot que s’activa de manera automàtica quan es detecta un error en la tramitació i guia el ciutadà per resoldre el problema; el web de suport a la tramitació, que concentra, en un sol espai tota l’ajuda necessària per fer tràmits digitals, a través d’explicacions senzilles, redactades de forma planera i amb una navegació intuïtiva i àgil; o el web Situacions de vida, amb informació rellevant sobre els tràmits que cal fer en casos com el naixement d’un fill o la mort d’un familiar, i d’altres relacionades amb la feina o l’habitatge.

En definitiva, es tracta de posar a l’abast de la població noves formes de relació amb el Govern més properes, que donin resposta a les necessitats de tots els col·lectius i posant el focus en la igualtat i la preservació de la seguretat i els drets digitals.  

LA PREGUNTA

La conducta de Puigdemont, com diu el conseller d’Interior, va ser “impròpia”?

En aquesta enquesta han votat 107 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't