Endesa destina 600.000 euros al Valle`s Oriental en accions de prevenció d’incendis forestals amb la protecció i manteniment de la xarxa elèctrica en els espais forestals per on discorre el cablejat. Al conjunt de Catalunya, la inversió puja a 17,5 milions d’euros, segons ha presentat la companyia aquest dimarts en un acte a Sant Celoni.
La companyia ha incorporat una desbrossadora teledirigida que permet mantenir els espais situats per sota dels cables, i que se suma a l‘ús de drons i helicòpters per fer un seguiment acurat de l’estat de la xarxa. Els aparells incorporen càmeres tèrmiques i un sistema amb GPS i làser, que a banda de detectar possibles punts calents a la infraestructura permet tenir una imatge en tres dimensions de l’evolució del bosc per preveure futures actuacions a la massa forestal, com ara la tala d’elements o l’esporga selectiva en determinats espais per evitar el contacte amb la xarxa.
Com a principal novetat de la campanya, la firma incorpora la màquina per desbrossar teledirigida, que ajudarà a crear corredors sota les línies elèctriques millorant la seguretat de les persones que duen a terme els treballs de tala i esporga i reduint, així, el risc d’accident.
“Permet augmentar la capacitat d’actuació de neteja de manera important respecte el desbrossament manual, però també evita que els operaris treballin en situacions de major risc de tenir un accident”, explica el director de distribució d’Endesa a Catalunya, Francesc Alemany.
A més, cada tres estius es fa un escaneig làser de totes les línies aèries amb tecnologia GPS, a través del sistema denominat Light Detection and Renging (LIDAR), que permet mesurar la distàncies entre els cables i la vegetació, i fer un seguiment del creixement de la massa forestal per preveure accions com ara la tala.
“Es fa un escombrat amb làser de les línies elèctriques però també de l’entorn per fer una recomposició en 3D, fet que permet extreure models de creixement per optimitzar la tala en el futur, així com fer un control de qualitat sobre la tala ja feta”, afegeix Alemany.
Aquest escombrat es fa a través de l’ús d’helicòpters, que ressegueixen la xarxa a través del bosc, en aquesta ocasió el de Sant Celoni. A través d’aquesta tecnologia làser i les càmeres tèrmiques s’analitza l’estat a temps real del cablejat per detectar possibles punts calents.
“Normalment no en trobem, però si hi ha un punt calent actuem i el corregim, i això vol dir tornar a collar una connexió que s’ha afluixat o refer un pont o uns fils que s’han debilitat”, explica Alemany. D’aquesta manera es redueix el risc que un mal funcionament de la xarxa acabi derivant en un incendi, que en la trama forestal pot tenir conseqüències greus.
Des de 2012, a més, Endesa utilitza drons per fer més àgils les inspeccions visuals de la xarxa i de les torres elèctriques. Amb càmeres d’alta definició, aporten imatges de punts elevats, que de fer-ho amb persones seria més lent i insegur.
Aquest any, però, la pluja de maig ha ajudat a tenir una previsió positiva de cara a l’estiu. “Hem tingut previsions d’estius pitjors, i amb una mica de pluja al juny potser podem tenir un estiu més tranquil”, afegeix el responsable de la companyia, que admet que l’evolució climàtica juga en contra dels boscos mediterranis.
Forta inversió
Amb 17,5 milions, la companyia assegura que és la primera empresa privada en inversió per a la neteja de boscos tant a Catalunya com a l’Estat. Aquesta despesa permet cobrir els 99.187 quilòmetres que la firma té a Catalunya, un 53% de les quals aèries, el que suposa uns 52.696 quilòmetres.
“La nostra xarxa podria fer dues voltes i mitja a la Terra, i dos terceres parts discorren pel bosc”, destaca Alemany. És per aquest motiu que consideren que cal fer actuacions com aquestes en la zona forestal, on cada cop més hi incorporen les noves tecnologies per donar suport a l’acció manual i augmentar, així, la seguretat dels treballadors.
{{ comment.text }}