Ester Dorca: “Les persones vulnerables han de continuar vigilant i posant-se la mascareta”

Ester Dorca, metge internista i coordinadora de Control d’infeccions de l’Hospital de Sant Celoni

VIATGE AL FONS DE LA COVID
Ester Dorca, de 62 anys, és metge internista de l’Hospital de Sant Celoni, un dels col·lectius sanitaris sobre el qual ha recaigut un gran pes en pandèmia. Tot i que és optimista, Dorca alerta que les persones vulnerables han de continuar protegint-se.

Els internistes han tingut molt protagonisme en aquesta pandèmia, oi?
No tant, el que ens ha passat és que hem treballat molt!

I doncs?
Crec que el protagonisme se l’han endut els pneumòlegs, i amb raó. Ells han atès molts pacients que necessitaven assistència respiratòria. I se l’han endut també els metges de les UCI, que han atès moltíssims malalts i han passat situacions molt dures. Però el gruix d’afectats de covid s’han atès a les plantes d’hospitalització, i això vol dir que els han tractat els internistes.

En quin moment ens trobem ara de pandèmia?
Continua la prevalença d’infecció per covid bastant elevada; de cap manera ha desaparegut. Tenim la sort que la varietat òmicron produeix malaltia menys greu en general, però infecta moltíssim. Sort que hi ha molta gent que s’ha vacunat i no desenvoluparà malaltia greu, excepte alguns pacients, com els vulnerables. O sigui, els que tenim més de 60 anys, els que tinguin afeccions immunodepressores, els que prenen tractaments que els disminueixen les defenses i les embarassades. Tots aquests pacients, i en són molts, són de risc en cas de covid. Continuem tenim covid i la covid continuarà sent un problema. Afortunadament, la gran majoria de persones que es contagien, que són gent jove i es poden atendre ambulatòriament, no suposen un gran maldecap.

Ara que ja no són obligatòries les mascaretes gairebé arreu, què li diu el seu ull clínic que podria passar?
El que ens passa ara: els contagis seran alts, però amb malalties menys greus. La gent ha de tenir en compte que pot passar la covid més d’una vegada. Ni la vacuna dona immunitat absoluta ni haver passat la covid amb anterioritat t’eximeix de tornar-la a passar, si hi ha una altra variant. Què crec que passarà? Que continuarà havent-hi covid i que continuarà sent un problema, però a poc a poc no hi haurà tants casos i, si hi són, no seran de tanta gravetat. Ara ens hem de concentrar a atendre els vulnerables.

Algun consell?
Tothom que tingui contacte amb aquestes persones vulnerables ha de tenir cura. O sigui, que encara que li sembli que té un refredat banal ha de prendre mesures de protecció per evitar encomanar la malaltia. No podem anar a visitar l’avi si estem refredats i, si ho fem, ha de ser amb la precaució de les mascaretes, que el protegiran. Si anem a visitar algú a l’hospital, ens hem d’assegurar que no tenim tos, que no tenim mocs.

Hauria calgut allargar més l’obligació de les mascaretes?
En algun moment s’havia de liberalitzar, però és que no és el mateix si ets una persona sana i jove que si ets una persona amb risc de contraure la covid. Si ets algú que està en la població de risc, has de prendre mesures. A l’exterior no fa falta, a excepció de si hi ha aglomeració de persones. Els vulnerables han de continuar vigilant i posant-se la mascareta.

Vostè fa control d’infeccions. No han desaparegut, oi?
Oi i tant que no. Tenim infeccions urinàries, tenim pneumònies, tenim de tot! No tot és covid.

N’hi ha cap que us espanti més?
L’any passat, que la gent portés mascaretes va servir de prevenció contra el grip i contra el virus sincitial respiratori (VSR), que als nens petits pot ser molt greu. Pràcticament no em van tenir de cap de les dues. Des que ens vam treure les mascaretes tornem a veure moltes afeccions respiratòries. La pandèmia ens hauria d’ensenyar que quan estem refredats o tenim un procés viral, per evitar transmetre-ho als altres, hem de fer com fan els xinesos o els japonesos: portar la mascareta.

Ester Dorca, metge internista de l’Hospital de Sant Celoni / Griselda Escrigas

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't