Estudiants de Granollers parlen amb dos activistes pels Drets Humans

Lorraine Leete i Admed Ettanji expliquen les seves experiències en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

Més de 200 alumnes de primer de Batxillerat d’Humanitats i Ciències Socials de quatre centres educatius de Granollers (Carles Vallbona, Antoni Cumella, Educem i Escola Pia) han participat aquest divendres al matí en una activitat inclosa en la XII edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. La proposta, organitzada per Can Jonch al Teatre Auditori de Granollers, ha reunit en un mateix espai a dues persones defensores dels drets humans que han compartit la seva experiència amb l’alumnat.

Ahmed Ettanji, periodista nascut a Al-Aaiun, és president d’Équipe Média, un mitjà que treballa per informar sobre la situació al Sahàra Occidental i trencar el bloqueig informatiu marroquí. Ettanji ha explicat que “vivim una situació molt difícil en un dels territoris més militaritzats del món. Tenim un silenci imposat, un bloqueig informatiu”. Équipe Média, des de la seva creació el 2009, ha hagut de fer front a amenaces, agressions, detencions arbitràries i confiscacions dels periodistes que integren l’equip. És “una agència de premsa alternativa creada per un grup de periodistes activistes que arrisquem la nostra vida perquè si nosaltres no informem, ningú ho farà”.

L’acte ha comptat també amb el testimoni de Lorraine Leete, advocada nord-americana i coordinadora del Legal Centre Lesbos, una organització que des del 2016 ofereix informació i assistència legal gratuïta als migrants que arriben per a via marítima a l’illa de Lesbos. Leete ha denunciat que “el març de 2020, coincidint amb l’arribada de la pandèmia, Grècia va començar a implementar dues pràctiques contràries als drets humans: les devolucions en calent o pushbacks i la conversió dels camps de refugiats en centres de detenció”.

Acte obert a la ciutadania

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans proposa a Granollers una segona activitat, en aquest cas oberta a tota la ciutadania. El proper dilluns 10 d’octubre, a les 19 h a Can Jonch, es farà en un diàleg entre la periodista mexicana i defensora dels drets humans, Teresa Montaño, i la periodista Elisenda Cuquet. Montaño és periodista d’investigació, fa anys que suporta les amenaces i les extorsions, sobretot procedents dels poders locals de l’estat en què treballa, l’Estat de Mèxic. La situació va arribar al límit fa tot just un any, quan va ser segrestada i amenaçada de mort. Durant l’estona que va estar retinguda, els perpetradors li van robar diners i van saquejar el seu equip de treball. Reconeix que, malgrat no haver deixat de fer periodisme, viu amb por. En 30 anys a l’ofici, ha fet carrera a l’Estat de Mèxic, un dels més corruptes del país, segons les estadístiques oficials.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 206 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't