La Comunitat Energètica Local (CEL) de Caldes és una realitat des d’aquest estiu. Un centenar de famílies ja han començat a descomptar de la seva facutra de la llum el rendiment energètic de les plaques solars instal·lades a cobertes d’equipaments municipals.
Els usuaris ‘lloguen’ les plaques a l’Ajutnament i, tot i no tenir-les físicament a casa seva, sí que es beneficien de la seva producció. La del mes d’agost ha estat la primera factura amb descomptes, que en alguns casos arriben al 50%. És el cas de la Marta Luque i el Xavi Vasco, una parella del centre de Caldes que ha passat de pagar 75 euros a pagar-ne només 35: “El rendiment és molt bo i amb el preu actual de l’energia s’agraeix molt”.
La Marta i el Xavi van reformar una casa familiar al centre del municipi i ja des d’un inici es van plantejar la possibilitat d’instal·lar-hi plaques solars, però el preu era una “barrera” inasumible després d’haver fet front a una reforma integral de l’immoble. Ara, de la mà del consistori han pogut fer el pas, sense ni tan sols tenir les plaques a casa seva.
Luque explica que el projecte municipal els obre les portes “a una transició ecològica sense necessitat de fer una inversió que era inassumible”. Només amb el primer mes de funcionament, Vasco ja confirma que la decisió ha estat molt encertada per tot el que implica a nivell de costos i sostenibilitat.
En auqest cas concret, la família pagava unes factures del voltant de 75 euros mensuals. La de l’agost ha estat de només 35. L’estalvi es genera sobretot per un canvi d’hàbits domèstics. La Marta i el Xavi ja no posen la rentadora a la nit, que és quan la llum és més barata, la programen a les dotze del migdia perquè és quan fa més sol i tenen més producció d’energia.
En el seu cas, l’energia que utilitzen prové de la producció de les plaques solars de la coberta de la biblioteca municipal, a escassos metres de casa seva. L’alcalde, Isidre Pineda, explica que les famílies paguen una mena de lloguer a l’Ajuntament -són 50 euros anuals- i, a canvi, es poden beneficiar dels rendiments de les plaques dels edificis públics.
Actualment hi ha sis equipaments amb plaques solars connectades a la CEL, que donen servei a un centenar de llars. El pla del govern municipal, però, preveu arribar a la tots els edificis municipals, el que permetria donar servei a més de 500 llars. “Ho fem per baixar la factura dels veïns, per lluitar contra els oligopolis i per empoderar la ciutadania”, defensa Pineda.
En aquest sentit, el regidor d’Acció Climàtica de Caldes de Montbui, Jordi Martín, assegura que el projecte de Caldes significa “un canvi de model energètic unidireccional, on l’energia es fabrica a les centrals nuclears, a un model distribuït en què pobles i ciutadans fan la seva pròpia energia”.
A més del sistema de ‘lloguer’ de les plaques, el que s’ha anomenat la ‘modalitat A’ d’ingrés a la Comunitat Energètica Local, l’Ajutnament també permet que particulars amb plaques pròpies es puguin afegir a la CEL, o que aquells habitatges unifamiliars amb espai per tenir la seva pròpia instal·lació puguin decidir-se a fer el pas gràcies a subvencions públiques.
Aquest segon tipus de membres són els de la ‘modalitat B’ de la CEL, que també presenta unes xifres interessants. El regidor d’Acció Climàtica detalla que fins fa pocs mesos només hi havia una quarantena d’instal·lacions de plaques solars privades al municipi, mentre que actualment hi ha un centenar de peticions de families que se les volen posar gràcies a la CEL.
{{ comment.text }}