Una vintena de pares i mares de l’escola Ponent de Granollers van fer una acció de protesta aquest dijous a la tarda per reclamar la instal·lació d’una cuina menjador al centre. Els manifestants van distribuir per tota la superfície coberta de la Porxada safates de menjador, van fer sonar cassoles i van llegir un manifest amb les seves reivindicacions.
Per la seva banda, el regidor d’Educació, Francesc Arolas, subratlla que el local on les famílies demanen la cuina és municipal i no es pot “hipotecar de forma permanent” amb un equipament de la Generalitat.
“L’escola ha passat d’una a dues línies i no s’ha dotat dels equipaments que necessita”, explica Marta Mascaró, mare de dos infants usuaris del menjador. Actualment, el menjador de l’escola Ponent té uns 190 usuaris i uns 200 alumnes becats, i l’actual espai resulta insuficient. “Fa dos o tres anys ja vam començar a demanar a l’Ajuntament i el Departament que s’equipés l’escola perquè havien augmentat molt els usuaris del menjador i s’havia quedat petit. Els nanos no poden dinar en un espai de qualitat: hi ha molt de soroll de fons i s’han d’ocupar aules com la de plàstica, els d’infantil dinen en un altre espai habilitat, etc.”
Un altre membre del col·lectiu subratlla que per als nens i nenes becats, “l’àpat del migdia és el més important”. “Són famílies molt vulnerables. Una cuina permetria que dinessin en bones condicions.”
Les famílies demanen a l’Ajuntament i la Generalitat que habiliti una cuina menjador a l’espai buit de 1.000 metres quadrats que hi ha a la planta baixa de l’edifici i que fa vuit anys que no s’utilitza i es queixen de la negativa de l’Ajuntament. “Prefereix tenir-lo buit que hipotecar l’espai amb una cuina”, assegura l’AMPA en un comunicat.
L’ajuntament amplia el menjador
Francesc Arolas resumeix la història del local on les famílies de l’escola reclamen la cuina. “Fa uns 15 anys es va projectar i acordar l’ampliació de l’escola per passar d’una a dues línies i l’Ajuntament va construir la part de l’aulari; la part que corresponia a la Generalitat, amb menjador, gimnàs i biblioteca, no es va fer. Aleshores, per nosaltres l’ideal és que algun dia es pogués recuperar aquest espai per fer una nova escola bressol, o si no que s’utilitzés amb altres finalitats educatives.”
Davant la manca d’espai de menjador, l’Ajuntament ha cedit part d’aquest espai a la Generalitat per utilitzar-lo com a menjador. Les obres d’adequació començaran d’aquí a pocs dies, duraran uns tres mesos, i permetran duplicar l’espai actual per a menjador. Pel que fa a instal·lar-hi una cuina, però, el consistori s’hi va mostrar contrari des del primer moment. “Si poséssim la cuina, l’espai estaria hipotecat per sempre amb aquest ús, i voldria dir que l’Ajuntament hauria pagat, en un local municipal, una cuina i un menjador que pertanyen a la Generalitat”, diu Arolas.
D’altra banda, el regidor d’Educació explica que quan el nou espai de menjador de l’escola entri en funcionament, l’Ajuntament estudiarà si en l’emplaçament de l’actual –que ja no s’utilitzarà– és possible tècnicament instal·lar-hi una cuina. En cas afirmatiu, hi hauria la possibilitat de traslladar-hi l’equipament de la cuina de l’antiga escola Vilamagore, de Sant Pere de Vilamajor (que va tancar aquest servei en reconvertir-se en institut). “En qualsevol cas, però, aquesta inversió l’hauria de fer el Departament d’Educació”, subratlla Francesc Arolas.
{{ comment.text }}