Festes majors més obertes i participatives, però encara amb restriccions

Blancs i Blaus treballen amb tres escenari més o menys optimistes segons la situació epidemiològica

Festes majors més obertes i participatives que les de l’any passat, però encara condicionades per l’evolució de la pandèmia i per les mesures que estableixi el Procicat, que aquest divendres ja ha deixat clar que es podrà tornar a parlar de festes majors. És la perspectiva amb què treballen tots aquells municipis vallesans que han començat a definir els seus programes festius durant les últimes setmanes.

A hores d’ara, ajuntaments i entitats afronten amb optimisme però també amb molta prudència el repte de fer unes festes segures. A les portes d’un altre estiu atípic, els espais perimetrats i les limitacions d’aforament es mantenen a l’ordre del dia.

A Granollers, on l’any passat es va haver de suspendre in extremis el programa alternatiu de la festa major, les colles de Blancs i Blaus tenen clar que enguany sí que hi haurà festa tot i no haver-se decidit encara com es farà. “Treballem amb tres escenaris hipotètics, un de molt bo, un de no tan bo i un de pitjor.

L’objectiu és estar preparats per adaptar-nos al que digui el Procicat, passi el que passi, i així evitar una nova suspensió”, avança la cap de colla dels Blaus, Jennifer Moreno, en declaracions a EL 9 NOU.

“La idea de les colles és presentar un programa que sigui de transició entre allò que es volia fer l’any passat i la festa major tal com l’esperem poder recuperar a partir de l’any vinent”, afegeix el cap de colla dels Blancs, Xavi Raich. “A hores d’ara estem adaptant tota l’agenda a les restriccions vigents. Si a l’agost hi ha més gent vacunada i s’obre un nou escenari que ens permeti anar a més, ens ho plantejarem.”

La festa major de Granollers sol celebrar-se pels volts de l’últim divendres d’agost. Tot i que la comissió que l’organitza –integrada per l’Ajuntament i les entitats– encara no n’ha concretat el format ni les dates definitives, les colles de Blancs i Blaus confien que es respecti el calendari i que els actes es puguin dur a terme l’última setmana d’agost.

José López i Albert Carreras, cap de colla de Morats i Torrats a la plaça Major de Mollet, / Griselda Escrigas

Mollet, d’altra banda, està treballant en un model semblant al de l’estiu passat, amb activitats culturals perimetrades, tot i que amb aforaments més amplis que els d’ara fa un any, repartides en tres escoles del centre del municipi, una per dur-hi a terme els actes municipals i la resta a disposició de les colles.

“Tenim clar que volem fer festa, però la volem fer segura. Per tant, arribarem fins on ens ho permeti la situació sanitària. Si el procés de vacunació manté el seu ritme, tot indica que a l’agost hauríem d’estar molt millor que ara. Però encara és d’hora i cal ser prudents abans de fer previsions”, alerta la regidora de Cultura i Festes, Mercè Pérez.

Un discurs, el de l’optimisme i la prudència, compartit pels caps de les dues colles molletanes. Des dels Morats, José López destaca que “aquest any el context general es presenta molt millor, tot i que encara no contemplem la possibilitat de fer activitats massives, cercaviles ni actes que requereixin l’ús de pirotècnia”.

Des dels Torrats, Albert Carreras assenyala que “l’ampliació dels aforaments ens permetrà donar cabuda a molta més gent i programar espectacles de més qualitat”. La festa major de Mollet està prevista entre els dies 20 i 24 d’agost.

També la Garriga espera fer festa major, encara que sigui de mínims, entre el 30 de juliol i el 3 d’agost. “L’any passat la vam haver de suspendre a l’últim moment, i això ens va deixar molt mal gust de boca perquè hi havíem estat treballant durant molts mesos. Per tant, aquest any tenim moltes ganes de fer alguna cosa encara que sigui de petit format i amb aforaments reduïts. Ara mateix estem treballant solbre la base de les actuals restriccions. Si l’escenari ha millorat de cara a l’agost, ens plantejarem anar a més. Tot i que no estem tan malament com ara fa un any, el context continua essent d’incertesa”, afirma el regidor de Cultura i Joventut, Lluís Rodríguez.

El temps a favor

La festa major de Sant Celoni sol ser de les últimes del calendari. Emmarcada en la recta final de l’estiu, els seus responsables admeten que enguany el temps juga a favor seu. “No és el mateix programar una festa major a finals de juny que fer-ho a principis de setembre. Durant els propers tres mesos la situació pot haver millorat molt. Però encara és d’hora per dir com anirà tot plegat”, matisa Laia Dou, de la colla dels Senys.

Anna Campdepadrós i Laia Dou, caps de colla de Negres i Senys, de Sant Celoni / Pol Purgimon

La festa tindrà lloc entre els dies 3 i 6 de setembre. “A aquestes altures encara no sabem en quin escenari estarem aleshores, però tot apunta que la festa serà bastant semblant a la de l’any passat. Caldrà evitar els actes de gran volum i seguir les indicacions del Procicat”, apunta Lluís Rossell, de la colla dels Negres.

El regidor de Cultura, Jordi Clopés, avança que “tindrem festa major i serà més participativa que la de fa un any, però encara haurem de renunciar als grans formats”. Clopés també espera que els actes culturals tornin a esdevenir el pal de paller d’una programació “que ha de servir per reactivar la cultura, un dels sectors econòmics que s’han vist més castigats per la pandèmia”.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 200 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't