Figaró crea un banc del temps per compensar accions comunitàries

L’Ajuntament de Figaró ha posat en marxa un projecte per reconèixer la tasca en benefici del conjunt de la comunitat que facin veïns del municipi seguint un model similar al d’un banc del temps.

Ho fan a través de la plataforma Minuts.cat, ideada per Eduard Folch, de Tagamanent, que es prova per primera vegada a Figaró.
A través d’una pàgina web, els veïns poden bescanviar i gestionar els vals de minuts que reben per participar en accions comunitàries promogudes pel mateix ajuntament o per entitats del municipi. El consistori oferirà serveis –com entrades a espectacles culturals o per a les piscines municipals o bosses compostables per a la recollida porta a porta– que cada usuari podrà canviar pels minuts que acumuli al seu compte. Segons l’alcaldessa, Maite Carrillo, es tracta d’una eina que permet promoure la participació i l’acció comunitària entre grups, entitats, serveis i persones del poble. “Creiem que va molt bé per teixir comunitat”, destaca Carrillo.

Segons Eduard Folch, el projecte segueix “la filosofia d’un banc del temps però traslladat a l’àmbit comunitari” a partir de la participació en tasques socials o comunitàries al poble. Els veïns que ho facin rebran un cupó en paper amb un codi que els permetrà sumar minuts al seu compte d’usuari del web, on ja es poden donar d’alta. En tot el desenvolupament tenen un paper destacat les entitats del poble. També el Centre Cívic, que farà de “canalitzador de les activitats”, diu Folch. Per exemple, els veïns podran organitzar-hi tallers adreçats a altres persones que els permetran sumar minuts.
Minuts.cat, però, pot anar més enllà. “També està pensat per funcionar entre particulars, que podran posar una demanda” i pot ser “una bona eina de dinamització comercial” per a les botigues, comenta el seu creador.

Ramon Ferrandis

Eduard Folch davant de l’ajuntament de Figaró / 11Ramon Ferrandis

La plataforma ja treballa per posar-lo en marxa en altres municipis com Vilafranca del Penedès. Això també permetria bescanviar els minuts sumats per serveis que s’ofereixin en els altres municipis que vagin afegint-se a la iniciativa. De moment, a Minuts.cat hi treballen un “equip petit” format per quatre persones amb un partner tecnològic per al desenvolupament del web.

LA PREGUNTA

Anireu aquest any a les manifestacions per la Diada?

En aquesta enquesta han votat 574 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't