Fins a una vintena d’alcaldies poden canviar de mans

La influència de factors locals i supramunicipals, com el procés o la crisi dels principals partits, han influït decisivament en un canvi substancial en molts ajuntaments.

El 9 Nou
01/06/2015

Els resultats de les eleccions municipals poden comportar molts canvis en els governs dels municipis de la comarca. En funció de com acabin les negociacions, fins a un total de 20 alcaldies poden canviar de mans. La fragmentació del vot i la davallada de CiU, PSC i PP han estat la tònica general.

El PP ha perdut 5.630 vots, CiU 4.439 i el PSC 3.661 respecte de fa quatre anys– vegeu gràfic adjunt–. De regidors, el PSC en perd 45, CiU 32 i el PP 22. Per contra, ERC ha tornat a ser la gran triomfadora amb 15.632 vots més, gairebé el doble de fa quatre anys. En regidors passa de 55 a 117 i, a més de Caldes, Llinars i Vallromanes, aspira a les alcaldies de Cardedeu, la Roca, Sant Pere de Vilamajor, Bigues i Riells, Martorelles i Campins.

El partit que veu compromeses més alcaldies és CiU, que en pot perdre fins a nou. Les que es donen per perdudes són les de Cardedeu, la Roca, Bigues i Riells, Santa Eulàlia i Sant Pere de Vilamajor, però en funció dels pactes, també podria perdre les de Lliçà de Vall, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Esteve de Palautordera i Campins. El president comarcal de CDC, Francesc Tella, recorda que a nivell nacional, CiU i ERC van firmar un acord per fer possible la formació d’ajuntaments sobiranistes, però admet que a cada municipi la situació pot ser diferent. “Els partits van prioritzar els pactes sobiranistes a nivell municipal i hem d’intentar-ho, però cada municipi té les seves pròpies característiques i a vegades els candidats tenen una relació difícil entre ells”, diu Tella. El president de CDC es mostra optimista i pensa que pot mantenir 15 alcaldies, de les quals 8 ja les té segures amb majoria absoluta.

Pel que fa al PSC, pot perdre fins a 6 alcaldies. La de Sant Celoni és el cas més clar, però també hi ha les de Mollet, Montmeló, Lliçà d’Amunt, Cànoves i Samalús o Castellterçol –en aquest darrer municipi l’alcaldessa en funcions és d’un partit independent vinculat al PSC–. En canvi, el PSC ha reforçat l’alcaldia de Parets, ha mantingut amb comoditat les de Canovelles i Granollers i recuperarà gairebé segur la de La Llagosta.

El primer secretari del PSC al Vallès Oriental, Román Ruiz, es mostrava moderadament satisfet pel fet d’haver aconseguit mantenir-se com a primera força en vots. “En un context de fragmentació volíem ser la primera força i ho som”. Admet, però, que el vot sobiranista ha estat decisiu en alguns pobles.
ICV-EUiA ha pujat prop de 3.500 vots i un sol regidor i perdrà, gairebé segur, l’alcaldia de la Llagosta. També hi ha tres alcaldies d’independents en risc. Són Martorelles, Vilanova i Castellcir, tot i que en aquests dos darrers municipis són la força més votada.

Les forces emergents, com a tot el país, han estat Ciutadans i les CUP, que poden arribar a ser decisius en alguns municipis. Ciutadans passa de 0 a 16 regidors i els seus tres representants a Mollet podrien decidir l’alcaldia en funció dels pactes. Les CUP superen el PP i són la sisena força. I Plataforma per Catalunya perd els seus dos únics regidors, a les Franqueses i Canovelles.

LA PREGUNTA

Creu que la literatura ha de ser obligatòria a Batxillerat?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't